СЗО с четири възможни сценария за предаване на COVID-19

29 Март 2021 | 14:49
0 коментара
Общество

COVID-19 най-вероятно е предаден на хората от прилепи чрез междинно звено. В същото време изтичането от лаборатория е „изключително малко вероятно“. Това се посочва в проекта на окончателния доклад на Световната здравна организация (СЗО) и Китай, написа Фокус, позовавайки се на Associated Press.

Докладът представя четири възможни сценария за предаване на коронавируса на хората, подредени по вероятност. Според експертите е „вероятно“ или „много вероятно“ предаването да се е случило от прилепи на хора чрез някакво друго животно. При това заразяването директно чрез прилепи се оценява като „вероятно“. Възможен е също така, но с ниска вероятност, сценарият на заразяване чрез храна.

СЗО с тревожни подозрения за огнището в Ухан 

Експертите са склонни да се съгласят с общоприетата теория, че вирусът е бил предаден на хората от животни, вероятно прилепи, чрез посредничеството на други животни, все още неустановени.

Според окончателния вариант на доклада, цитиран от АФП, специалистите смятат, че "с оглед литературата за ролята на добитъка като междинен гостоприемник за появяващите се болести са необходими още разследвания с по-голям географски обхват" в Китай и другаде.

Изводите се основават на посещението на група международни експерти от СЗО във Ухан. Те пристигнаха там, за да проучат произхода на новия тип коронавирус на 14 януари. 

Делегацията на СЗО в Ухан: Слабо вероятно е коронавирусът да е изпуснат от лаборатория (ВИДЕО) 

Докладът на специалистите потвърждава първите експертни заключения, представени от тях на 9 февруари в Ухан, където се е появил вирусът.

Добавете Вашия коментар

TOP