СЗО отчита спад на заболеваемостта от вируса в Европа

20 Май 2021 | 14:43
0 коментара
Общество

От Световната здравна организация смятат, че през следващите месеци отмяната на ограничителните мерки и повишената мобилност може да доведе до увеличаване броя на случаите, предава ТАСС.

Седмичният брой на случаите от COVID-19 в Европа е намалял от 1,7 млн. в средата на април до около 685 000 миналата седмица. Това означава намаление с 60% за един месец, съобщи днес директорът на Европейското бюро на СЗО Ханс Клуге.

Той поясни, че миналата седмица заболеваемостта все още е била висока в осем държави от региона с повече от 150 нови случая на 100 000 души население.

„Пандемията все още не е приключила”, каза той.

От СЗО са на мнение, че през следващите месеци отмяната на ограничителните мерки и повишаването на мобилността на хората може да доведе до увеличаване на случаите от коронавирус в Европа.

„Ако бъдат смекчени социалните мерки, както се прави сега в голяма част от държавите, ще бъде нужно да се удвоят усилията за тестиране и секвениране, изолация, проследяване на контактите, карантина и ваксиниране, за да се запази контролът и тенденцията към намаляване на инфекциите”, подчерта Клуге.

Що се отнася до ваксинирането, само 23% от жителите на европейския регион са получили първа доза от ваксината, а 19,11% са имунизирани напълно, каза Клуге.

Добавете Вашия коментар

TOP