Създадоха Временна комисия за защита на правата на психичноболните пациенти

23 Ноември 2023 | 14:55
0 коментара
Политика
България
Създадоха Временна комисия за защита на правата на психичноболните пациенти

С гласовете на 137 народни представители парламентът създаде Временна комисия за защита на правата на психичноболните пациенти.В състава ѝ влязоха – председател Деница Сачева и Костадин Ангелов от ГЕРБ, Стела Николова и Росица Пандова от ПП-ДБ, Маргарита Генчева и Георги Георгиев от „Възраждане“, Севим Али и Хатидже Георгиева от ДПС, Валентина Димова и Смиляна Нитова от БСП, Цветан Предов и Станислав Богдански от „Има такъв народ“.

Временната комисия ще трябва да проучи какви нарушения са констатирани у нас от Европейския комитет за защита от изтезания и от българския омбудсман. Ще се подготвят и законодателни промени, като вносителите от ПП-ДБ искат отпадане на запрещението и деинституционализиране на местата за настаняване.Стела Николова от ПП-ДБ изнесе данни на Европейския комитет против изтезанията.

Според данните в болницата в град Бяла пациентите са малтретирани, а атмосферата е затворническа.Бранимир Балачев от ГЕРБ изрази резерви относно отпадането на запрещението: „Очевидно вносителите нямат идея какво представлява запрещението – кога, как и по какъв начин се налага“.

Стела Николова отговори: „Тази комисия ще се занимава с института на запрещението. Ще работим в посока той да бъде преобразуван в нещо друго.

Добавете Вашия коментар

TOP