Съветникът К. Стойков предложи ОбС - Петрич да забрани бурките

17 Май 2016 | 05:48
0 коментара
Общество
Съветникът К. Стойков предложи ОбС - Петрич да забрани бурките

Общинският съветник от ВМРО - Петрич Кирил Стойков внесе за разглеждане в Общински съвет предложения за промяна в Наредбата за обществения ред в община Петрич, касаеща носенето на бурки и извършването на религиозни дейности на места, които са публична общинска собственост. Предложенията се отнасят и за увеличаване на сега действащите размери на глобите за нарушителите.

Стойков предлага забрана за носенето на публични места на дрехи, които покриват лицето, така че носещият ги не може да бъде разпознат. Забраната не се отнася за служители на МВР, ДАНС и Министерството на отбраната, които изпълняват служебните си задължения. Забраната да не се прилага и на кукерски и маскарадни игри, разрешени от община Петрич, предлага Стойков. Глобата за лицата, които нарушат тези разпоредби, да бъде от 200 до 500 лева, предлага съветникът.

Стойков настоява да бъде забранено къпането във фонтани и други водни обекти, които са публична общинска собственост. През пролетта и лятото на миналата година петричани неведнъж станаха свидетели на роми, къпещи се във фонтана на площада и във водната каскада на входния булевард „Никола Парапанов”. Когато къпещият се в такъв воден обект е малолетен, глобата да се налага на един от неговите родители.

Стойков предлага промени в наредбата, отнасящи се и до нарушенията за спазване на тишина от 14:00 до 16:00 часа и от 22:00 до 8:00 часа. Ако е невъзможно да бъде установен нарушителят, вдигащ шум, или ако органите на реда нямат достъп до него, предложението е да бъде глобен собственикът на шумния обект. Ако пък мястото, на което се вдига шумът в забранените часове е общинско, тогава заради несправяне със ситуацията да бъде глобен кметът или служителят, който е натоварен от общината да отговаря за съответния район.

Стойков предлага и да бъде забранена религиозната дейност на места, публична общинска собственост, и в детските градини и учебни заведения, както и да бъде извършвана религиозна агитация и пропаганда по улиците, тротоарите, площадите и по домовете на хората. Това предложение цели да направи невъзможно представители на религиозни секти да досаждат на гражданите по обществените места и по домовете им, като им предлагат брошури и дипляни. Предлаганите от Стойков глоби за тези нарушения са от 500 до 1000 лева.

„Не искаме обществото ни да се връща няколко века назад, когато жените от определени религии са ходели забулени. Също така не е редно нагли емисари на секти да ни досаждат по улиците с пропаганда. Наредбата тепърва ще бъде подложена на обсъждане в ОбС - Петрич”, коментира Кирил Стойков.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP