Съветникът Георги Стойков положи клетва в ОбС-Петрич, насрочиха извънредна сесия...

14 Декември 2016 | 10:48
0 коментара
Общество
Съветникът Георги Стойков положи клетва в ОбС-Петрич, насрочиха извънредна сесия...

17-та редовна сесия на на ОбС-Петрич вчера започна с едно минутно мълчание в памет на загиналите при трагичния инцидент в село Хитрино.

На сесията клетва бе положена от общинския съветник Георги Стойков от листата на "Народен съюз", който заеме мястото на бившия зам. -кмет Христо Георгиев.

Кметът Димитър Бръчков даде отговор на питания на общинските съветници от ВМРО - Кирил Стойков и Стоян Божинов от предишните две сесии. Единият от отговорите бе относно зам. - кмета Илко Стоянов, които на предишната сесия бе набеден от Кирил Стойков, че е извършвал правни консултации на дружество "ВиК" ЕООД- Петрич. Според войводите е налице конфликт на интереси, защото след като е встъпил в длъжност Стоянов е нямал право да извършва подобни консултации. Отговорът на кмета бе категоричен, че зам. -кмета Илко Стоянов не е одобрявал никакви финансови преводи към "ВиК" и не притежава компетенциите за такава дейност. 

Съветниците от ВМРО не успяха да изненадат кмета с актуално питане за приходите от „синята зона“ в града след смяната на две момчета от техните редици, които доскоро слагаха скоби на неправилно паркираните коли. След множество оплаквания от страна на петричани за подборно „закопчаване“ преди месец младежите бяха преместени на друга работа и по сметките на Общинската администрация със започването на новата смяна „скобаджии“ приходите от „синя зона” се увеличили драстично, докладва Бръчков. Например в последната седмица на старите работници от поставяне на скоби били събрани 11 лв., а в първата седмица на новите - 607 лв.

Съветниците приеха промените в приходната и разходна част на бюджета за 2016 година, наложени от преходната субсидия за МБАЛ „Рокфелер” в размер на 160 хил. лв. Парламентаристите решиха да удължат срока за погасяване на кредита на болницата при същите условия, както досега до 31 декември 2017г.

Съветниците утвърдиха максималния брой на децата в Общинските детски градини, като за първа и втора група е до 30 деца, а в трета и четвърта група до 32 деца. Приет бе отчета за приходите и разходите на „Общинския медицински център”ЕООД за 2015 година, като не освободиха от отговорност управителя. Преизбран бе Стоил Топалов отново като управител на Общинската фирма „Озеленяване”. 

 Най-много време на вчерашната сесия глътна новата наредба на община Петрич за местни данъци и такси, която бе гласувана раздел по раздел.

Сред най-четящите съветници се оказа социалистът Димитър Капитанов, който единствен си бе направил труда да сравни действащите от 2008 г. досега данъци с новопредложените. Според Капитанов увеличението на патентните данъци е общо с около 20%. Съветникът бе категоричен, че не трябва да пипат сегашните ставки, тъй като няма икономическа основа за това - занаятчиите в общината са прекалено малко, за да ги „убиват“ общинарите с още по-високи налози, по селата педикюристки и коафьори нямало, а ако непременно съветниците искат да увеличат патента, то да го направят само за компаньонките, в противен случай общината рискувала и шофьорите, и занаятчиите да отидат в Сандански . Въпреки че цялата група съветници на БСП гласува „против“ новата наредба, тя бе приета.

Сесията бе изключително продължителна с 48 точки в дневния ред, който общинския съвет не успя да изчерпа. Останалите точки ще бъде разгледани на извънредна сесия този петък.

Съветникът Георги Стойков положи клетва в ОбС-Петрич, насрочиха извънредна сесия...
Съветникът Георги Стойков положи клетва в ОбС-Петрич, насрочиха извънредна сесия...

Добавете Вашия коментар

TOP