Съветниците заложиха мина пред Г. Анева, която започна кампания като кандидат-кмет на Церово

13 Септември 2021 | 10:24
0 коментара
Политика

Извънредна сесия на ОбС – Благоевград само с 1 точка днес – трябва да освободи вр.и.д. кмет на благоевградското с. Церово Галя Анева заради издигането й от БСП на частичния кметски вот в  селото на 3 октомври.

Съветниците ще гласуват и предложението на общинския кмет Илко Стоянов на нейно място до полагане на клетва от новоизбрания кмет на Церово длъжността да се изпълнява от Методи Цонев, който е наместник на с. Мощанец.

Проблемът с предложеното за гласуване от ОбС решение касае сроковете, които всъщност са доста просрочени и могат да вкарат Церово в спирала от избори.

След като на 26 май президентът Румен Радев насрочи избори в селото, назначената временна кметица се регистрира на 7 септември 2021 г. в ОИК за редовен участник в кметските избори. Вместо обаче веднага да бъде взето решение за заместването й от друг селски управник, ОбС – Благоевград го направи със седмица закъснение и на практика освобождаването на Анева от кметския пост днес се застъпва с предизборната кампания, чийто старт също е с дата 13 септември.

Проблемът е, че решенията на ОбС не влизат в сила веднага, а се оставят 2 седмици, през които областният управител може да ги оспорва. Според чл. 45 на ЗМСМА актовете на кмета на общината могат да се оспорват по административен ред пред областния управител, освен това той може да върне незаконосъобразните актове за ново обсъждане в Общинския съвет или да ги оспорва пред съответния административен съд. В този случай оспорването спира изпълнението на акта.

По тази причина и Илко Стоянов е предложил: „На основание чл. 60 от АПК, с оглед защита на особено важни държавни и обществени интереси и за предотвратяване на значителни или трудно поправими вреди“, ОбС да допусне предварително изпълнение на решението Анева да бъде освободена от поста, за да си прави спокойно кампанията.

Това обаче не отменя възможността освобождаването й от кметския пост да бъде ревизирано от областния управител Николай Шушков или обжалвано пред него, а и това ще е основание след изборите всеки жител на селото с правен интерес да има възможност да оспорва предварителното изпълнение на заповедта, ако прецени, че през тези 2 седмици Анева като кметица е работила в полза на себе си като кандидат за мястото на предсрочните избори.

Пред днешното заседание на ОбС има и друг препъникамък – предложение за нов селски кмет, според ЗМСМА, могат да правят общинските съветници, но не и общинският кмет. При това положение днес народните избраници могат да предложат съвсем различни имена от това на Методи Цонев и дори да не се стигне до избор на човека, който ще поеме управлението на селото през следващия месец. При това положение единственият полезен ход на управата на Благоевград е да накарат по някакъв начин Г. Анева да се откаже от кандидаткметската надпревара и да остави за вота на селяните да се състезават само останалите трима кандидати – кандидатът на ДПС Верка Муева, на ГЕРБ Иван Саков и независимият Искра Лефтерова.в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP