Съветниците в Рила отказаха на ексшефа на ОбС Костинброд да построи 8 къщи за гости

25 Март 2023 | 07:27
0 коментара
Бизнес
Кюстендил
Съветниците в Рила отказаха на ексшефа на ОбС Костинброд да построи 8 къщи за гости

Общинските съветници в Рила отрязаха мераците наинвеститор от Костинброд да строи в общината. Валери Венков от една година събира разрешителни да строи върху запустяла нива от 5304 кв.м извън границите на града, в местността Гладно поле, 8 двуетажни къщи за гости с разгърната застроена площ от 200 кв.м и капацитет за настаняване до 8 човека във всяка, сграда за рецепция, барбекю, кухненски кът, руска баня, външни фитнес уреди, детски площадки и паркинг. Инвеститорът беше планирал да изкопае дори кладенец с дълбочина 8 метра за прясна вода. За 1 г. Венков успя да събере положителни становища за инвестицията си от „Кюстендилска вода“ ЕООД, Басейнова дирекция „Западнобеломорски район” и РИОСВ заедно с препоръките да мисли къде ще зауства дъждовните води от паркинга.

Съветниците в Рила обаче отсякоха, че парти център няма да има. На последната сесия те не одобриха изработването на ПУП за промяна предназначението на нивата с мотив, че съгласно одобрения Общ устройствен план на общината имотът граничи с републиканската пътна мрежа и попада в терени за транспортна инфраструктура, като крайпътни сгради, площадки за отдих, бензиностанции, мотели, заведения за хранене, пунктове за техническо обслужване на автомобили и т.н. Парти център и къщи за наставняване обаче не са предвидени.

Порязаният бизнесмен беше съветник в Костинброд и председател на местния парламент, кандидатира се дори за кмет на Костинброд, но не го избраха. Бизнесът му е свързан главно със строителство и хотелиерство.

На сесията рилските парламентаристи включиха в списъка с платените административни услуги нови 4, свързани с удостоверенията за регистрация на таксиметровите шофьори – цените им са 5 и 10 лв. Такситата в общината, които всъщност са само 5 регистрирани, получиха одобрение и на нови, по-високи тарифи за услугата, която предлагат. Съветниците приеха дневната тарифа да е от 0,80 до 1,30 лв. на 1 км пробег, а нощната – между  1.00  и 1,80 лв., по преценка на таксиджиите. Цената за минута престой ще е 0,20 лв., като рилчани са облекчени само откъм първоначална тарифа за повикване.

Сред решенията, касаещи бюджета, беше това 30% от наемните цени на  общински земи да се харчат за селищата, на чиято територия са площите. Земите от 20 000 кв.м и повече ще се дават под наем само ако се ползват съобразно начина им на трайно ползване и след конкурс, за срок от 10 г. Кандидатите да станат наематели трябва да подпишат специална декларация, че няма да допуснат увреждане на почвите.

По справка на кмета на общината Георги Кабзималски най-много такива големи площи има в гр. Рила, в местността Рилица има нива от 408 дка, в Маноилово – от 158 дка, и т.н., а извън общинския център по-големи общински ниви и ливади има само в с. Смочево.

ВАНЯ СИМЕОНОВА в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP