Съветниците в Разлог отказаха продъжбата на общинки жилища

28 Ноември 2021 | 16:31
7 коментара
Бизнес
Съветниците в Разлог отказаха продъжбата на общинки жилища

Заради недобре комплектувани документи отпадна разглеждането на продажбата на общински жилища в община Разлог от дневния ред на провелата се в петък сесия на местния парламент. Точките, касаещи продажбата на апартаменти – общинска собственост, общо седем на брой, бяха изключени от дневния ред по предложение на общинския съветник Христо Зайков. Той поиска това, тъй като към докладните, представени пред съветниците, не е приложен най-важният документ, а именно пазарната оценка на имотите. Предложението му бе подкрепено от много от колегите му, които също заявиха, че пазарна оценка няма. Съветниците не пожелаха оценката да им бъде предоставена по време на сесията.

„Няма нужда сега да ни се носи доклада с оценката. Предполагам, че я има в Общинска администрация, но въпросът е, че никой колега няма предоставен този документ. Това е най-важният документ и той отсъства. Затова, след като се окомплектоват всички документи, моля точките да отпаднат и да се разгледат на следващата сесия”, каза Зайков.

 След кратка справка от страна на председателя на ОбС д-р Мария Копанарова се оказа, че действително оценките на оценителя не са изпратени на парламентаристите, с изключение на едно от жилищата, и бе гласувано отпадането на останалите точки  от дневния ред на заседанието. Това обаче не попречи на дебатите, свързани с продажбата на поредната порция общински жилища. 

 Темата отново повдигна общинският съветник Николай Дундалов, който се обяви против продажбата, като изрази мнение, че цената е твърде ниска, а има много хора в нужда, които искат да наемат общинско жилище.

„За пореден път искам да попитам представителите на общината направен ли е икономически анализ и колко струва един квадрат застроена площ към момента. И на предната сесия казах, че не е редно да се продават общински жилища, и попитах колко са заявленията от лицата, които искат да наемат общински жилища, защото се оказва, че има доста заявления, а ние продаваме имот. Практика е общините да дават жилища на нуждаещи се, а ние продаваме на безценица“, каза Дундалов.

Заради предложението за отпадане на точките от колегата му Зайков питането му остана без отговор, но думите на Дундалов засегнаха заявителите да придобият жилища, които присъстваха на сесията, за да изразят недоволството си пък от дадената им по-висока цена от продадените преди два месеца апартаменти в същата сграда. Те възразиха за това, че за кратък период цената е вдигната с почти 50 евро на кв.м – от 236 евро гласувана оценка на предната сесия на 280 евро сега, и поискаха тя да бъде преразгледана. Хората подчертаха, че като дългогодишни наематели са влагали много средства в поддръжката на сградата, което би следвало да бъде взето предвид при оценката, и не спестиха упреци, че един от продадените апартаменти на миналата сесия не е обитаван от почти две години, купувачът не е давал средства за поддръжка, но е придобил апартамента на по-ниска цена. Хората подчертаха, че са вложили над 30 000 лв. в ремонти по поддръжка на сградата, и поискаха „справедливост при определяне на цената“ и нейното преразглеждане.

Кметът Красимир Герчев поясни, че общината не определя сама цената, а тя се дава от лицензиран оценител и не може да бъде намалена.

„Общинският съвет може да вдига цената, но не може да я сваля. Г-н Дундалов казва, че е ниска, вие казвате, че е висока. Разберете, че за дадена сграда общината не може да пада под определени цени, защото има балансови стойности и цените не могат да бъдат под тях”, поясни Герчев. А на въпрос на заявителите дали могат сами да си наемат оценител градоначалникът поясни, че не е възможно, тъй като процесът се администрира от общината.

„Оценителят, който прави оценката си, носи отговорност и ако прави деформирана оценка, може да му бъде отнет лиценза. По отношение на оценката нищо не можем да направим”, поясни още Герчев.

В крайна сметка точките, касаещи продажбата на апартаментите, отпаднаха от дневния ред и ще бъдат гласувани на следващата сесия. Дали исканията и поясненията на заявителите ще променят мнението на съветниците, които смятат, че цената е твърде ниска, ще стане ясно в последния месец от годината./струма/

Добавени коментари

Независим публикува:
29 Ноември 2021 | 13:39
Абсолютно оправдание на кмета.Отложиха с ясното съзнание,че са виновни заради различната оценка.Няма какво да се оправдават с оценителя,който въобще не е независим,ако беше така нямаше са пише цената която му е казан, а щеше да парите реалната пазарна на тази сграда която е същата като тази от преди месец.юСтига вече глупостите на народа му писна.
разлог публикува:
29 Ноември 2021 | 11:12
как може да има хора от тези който искат да си купят всичко да им е скъпо ако общината им го подари пак ще им е скъпо
Neutralen публикува:
29 Ноември 2021 | 11:02
Pravi sa horata deto iskat da si zakupqt jilushtata,sled kato obshtinata e prodala predi mesec apartament za 236 evro kvadrata,i na tqh trqbva da e tazi cena.Da ne se opreavdavat s orcenitelite,zashtoto vsichku znaem che na tezi oceniteli koito rabotqt za obshtinata kakvoto im naredqt upravlqvashtite takava otcenka shte izgotvqt.....jalko za nespravedlivosta
Грчев публикува:
29 Ноември 2021 | 09:43
Като има толкова много нуждаещи се, защо стоят празни? Господа общински заседатели? Много се загрижихте за хората и техните пари. За 10години, не намерихте за нужно да проверите дали са обитавани или си седът ей така. Айде сега да проверите в последните 10г колко ток и вода са платени на тези места и тогава отказвайте на хората да копуват.. Или на улицата да чакат да ги изпратите, защото сте толкова продажни, че нямате скруполи.
Хи-Хо Ха-Хо публикува:
29 Ноември 2021 | 08:59
Сегашния кмет е дал най много десетина общински жилища. Всички сгради с такива бяха построени и до сега се раздават от чичо Ви. Критериите са наш човек, а не нуждаещ се. Цените за продажба са спрямо човека. И за това сегашния кмет не може да продаде нищо, не зависи от него. Чичо Ви се разпорежда там.
Бабугер публикува:
29 Ноември 2021 | 07:36
Прости бабугери За 15г. Герчев не е създал едно работно място са крадни с Миле инженеринг
Иван публикува:
28 Ноември 2021 | 23:33
Цялата схема е ясна Дава се общинско жилище на някой лизач и наш човек Поживее там 5г.и хайде за 65кв.по 265€ !! Къде има за 17хил. € в момента в Разлог жилище 65кв.??? Една ед. тухла е станала 0.75ст Гребчо ще продава на безценица!! Кой живее в тези апартаменти и какъв е наема г-н Гребчев??? Последно на кой продадохте и на каква цена??? Къде са обявени апартаментите,които продавате,не е ли редно всеки желаещ да може да очаства в закупуването!??? А като вземете висока цена ,хоп в Италия на ескурзийка!!

Добавете Вашия коментар

TOP