Съветниците в Благоевград с важни решения на сесия днес /Обзор/

31 Май 2019 | 14:39
0 коментара
Политика

Приключи редовното месечно заседание на ОбС Благоевград.

Съветникът Владимир Елезов зададе въпрос за преасфалтиране на улица „Дойран“, тъй като по думите му след изграждането на новите социални общински жилища, настилката е крайно нарушена и преминаването е изключително трудно.

В отговор кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов заяви, че се очаква улицата да бъде преасфалтирана до месец.

Общински съвет-Благоевград гласува и закриването на микробиологичната лаборатория в „Специализирана болница за активно лечение по онкология „Св. Мина” ЕООД.

Преди гласуването управителят на Специализираната онкоболница д-р Георги Георгиев обясни, че неговото предложение по отношение на микробиологията е продиктувано от направените анализи през годините, тъй като от своето създаване болницата винаги е била на външен донос по отношение на тези микробиологични изследвания, но през 2012 година е излязла една наредба, която е вменявала всяка болница да има такава структура. По думите му преди създаването на лабораторията са плащани месечно между 100 и 200 лв. на външна фирма за тези изследвания,а в момента, купувайки всички консумативи, и плащайки заплатите на персонала, се харчат в пъти повече за извършване на тези изследвания.

„Общо взето на годишна база без лабораторията можем да се поберем в 2 000 или максимум 3 000 лв., а в момента се изразходват някъде около 30 000 – 40 000 лв. По отношение на това какво ще се случи с персонала – лекарят-микробиолог не е на основен трудов договор при нас, така че няма проблем да остане без тази работа, а лаборантката, която работи е в достойна пенсионна възраст. Считам, че това е една малка стъпка към опит да оптимизирам дейността и някои разходи да бъдат огледани“, каза още д-р Георги Георгиев.

Местният парламент взе решение и за отпускане на еднократна финансова помощ на Георги Иванов Караджов, който е 40-годишен и е претърпял операция на стомаха и химиотерапия заради онкологично заболяване.

Тъй като в момента се налага лечение в чужбина бе прието предложение за отпускането на финансова помощ в размер на 5000 лв./Фокус/

Добавете Вашия коментар

TOP