Съветниците в Благоевград с редовно заседание утре, ето какво ще обсъждат

22 Февруари 2024 | 13:06
0 коментара
Политика
Благоевград
Съветниците в Благоевград с редовно заседание утре, ето какво ще обсъждат

Ден преди предстоящото редовно заседание на Общински съвет Благоевград, председателят на местния парламент г-н Радослав Тасков даде редовната си пресконференция, в рамките на която пред медиите представи предварителния дневен ред.

От думите му стана ясно, че в него са включени 54 точки, но не изключи възможността до обедните часове днес да бъдат входирани и извънредни такива, тъй като срокът още не е изтекъл.

Сред основните акценти, които г-н Тасков открои като интересни бяха представяне на програмата за управление за срока на мандата на кмета Методи Байкушев на основание чл. 44, ал. 5 от ЗМСМА. Тя е включена в дневния ред под номер 1. Председателят на местния парламент уточни, че въпросната програма не се гласува. Според него документът, представен от кмета е изключително интересен и реалистичен, като по-голяма част от заложените цели могат да бъдат изпълнени в рамките на мандата.

Основни акценти в управленската програма на кмета Методи Байкушев:

Председателят на Общински съвет каза, че сред основните приоритети са благоустрояването на градската среда, инвестиране в образователната, социалната и спортната инфраструктура, повишаване на административния капацитет и други.

Интересен момент от програмата е идеята за проучване на възможност за изграждането на нов парк, обхващащ централната градска част и квартал „Вароша“ чрез вкарване на улица „Александър Стамболийски“ на по-ниско ниво с начална точка от „Златното пиле“ до около автомобилния вход на Вароша при „Царски клуб“ или изграждане на разширен надлез при „Моста на влюбените“, който да свързва пешеходно градинката пред Вароша и площад Македония“.

Според председателят на Общински съвет тази цел е напълно постижима и би спомогнала за подобряване на визитята на града. На въпрос, свързан с това от къде ще се намери финансиране за подобно нещо, Тасков отговори, че тепърва предстои отварянето на Оперативните програми, като по програмата за развитието на регионите за Благоевград има предвидени 85 млн. лв. /Е 79 нюз

Друг акцент в програмата е предложението за изработването на нов Общ устройствен план. Председателят на местния парламент коментира, че последният такъв е приет през 2011 година, поради което би било добре действително да се започне работа по нов Общ устройствен план, който да отговаря на съвременните тенденции в развитието на Благоевград. Вече се водят и преговори с Министерството на регионалното развитие и благоустройството за осигуряване на финансова помощ за направата на нов Общ устройствен план.

Правилник за избора на обществен посредник:

Благоевград може да има избран обществен посредник още по време на мартенската редовна сесия на Общински съвет Благоевград, каза председателят Радослав Тасков. Той обясни, че правилникът, който ще бъде гласуван на утрешното заседание е съобразен с предложенията на общинските съветници, които на предходното заседание отправиха много предложения за промени в зала, поради което документът бе върнат за доработване. Три от групите към Общински съвет са входирали свои предложения, като всички, които са били резонни, са отразени в новия правилник. Ако документът, който председателят Тасков определи като „изключително добър“, бъде приет утре, то това ще даде възможност да се отвори процедурата за кандидатстване от страна на желаещите да заемат поста на омбудсман. Тасков добави, че има уверение от страна на кмета Методи Байкушев, че ако бъде избран нов обществен посредник, то ще се осигурят всички необходими средства за неговата издръжка.

Други акценти от дневния ред на предстоящото заседание на Общински съвет, насрочено за 23 февруари от 09.30 часа в зала „22-ри Септември“:

  • Създаване на временна комисия (Комисия по номинация) и избор на председател и членове за провеждане на процедура по избор на обществен посредник на територията на Община Благоевград.
  • Предложение № 60-00-76/08.02.2024 г. от Кмета на Община Благоевград, относно Кандидатстване по процедура BG-RRP-4.028 „Подкрепа за енергийно ефективни системи за улично осветление” (Покана 2) за подбор на предложения за изпълнение на инвестиции от крайни получатели, с финансиране по линия на Механизма за възстановяване и устойчивост.
  • Предложение № 60-00-99/15.02.2024 г. от Кмета на Община Благоевград, относно предстоящо редовно заседание на Общото събрание на Асоциацията по В и К на обособената територия, обслужвана от „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Благоевград.
  • Предложение № 60-00-74/08.02.2024 г. от Кмета на Община Благоевград, относно заявление с наш вх. № 53-00-63/22.01.2024 г. от д-р Кирил Алексиев – Директор на Регионален исторически музей – Благоевград за предоставяне за безвъзмездно управление на част от общински нежилищен имот, находящ се в с. Покровник, общ. Благоевград за нуждите на музея.
  • Предложение № 60-00-71/08.02.2024 г. от Кмета на Община Благоевград, относно заявление с вх. № 69-00-1322/12.12.2023 г. от г-н Любомир Траянов – Председател на СНЦ за осъществяване на дейност в обществена полза “Пирин спорт – 2013“ за предоставяне под наем на общински нежилищен имот – самостоятелен обект в сграда, находящ се в гр. Благоевград, ул. „Васил Априлов“ № 26.
  • Предложение № 60-00-70/08.02.2024 г. от Кмета на Община Благоевград, относно писма с наш вх. №24-00-869/08.12.2023 г. и № 24-00-897/08.12.2023 г. от старши комисар Светослав Костадинов – Директор на Регионална дирекция „Гранична полиция“ – Кюстендил за предоставяне за безвъзмездно управление на общински нежилищни имоти за нуждите на дирекцията.

Добавете Вашия коментар

TOP