Съветниците от ГЕРБ отказаха да участват в избора на ОбС шеф в Сандански

23 Ноември 2023 | 09:37
3 коментара
Политика
Благоевград
Съветниците от ГЕРБ отказаха да участват в избора на ОбС шеф в Сандански
Адвокат Георги Батев бе избран за председател на Общинския съвет в Сандански със 17 гласа „за” от общо 20 съветници, участващи в тайното гласуване. Върху две бюлетини бе зачеркнато „не подкрепям никого”, а една бе обявена за недействителна.

От правото си на глас се отказаха 7-те съветници от ПП ГЕРБ, както и съветниците Антон Цанев и Асен Гогов. Новият председател бе поздравен от вече бившия председател Николай Шаламандов, който просълзен след прегръдката напусна залата. Н. Шаламандов, както „Струма“ писа, вече е независим съветник, след като с декларация напусна групата на ВМРО.

Преди да се пристъпи към гласуване, Стоян Стоев заяви, че групата съветници от ГЕРБ няма да участват в това гласуване. Отказа Ст. Стоев аргументира така: „С оглед на събитията през последните 2-3 седмици и на предходната сесия, когато бе гласувано, и комисията, след като подложи недействителна бюлетина да стане действителна, общинските съветници от партия ГЕРБ няма да участват в гласуването”.

Председателят на временната комисия по избора Явор Аргиров цитира чл. 10, ал. 3 от правилника, който гласи: „Недействителни са бюлетините, намерени без плик, точка 2-ра – в избирателния плик са поставени две или повече бюлетини, и точка 3-та – върху тях са подписани думи и знаци. Смея да твърдя, че въпросната бюлетина не отговаря на правилника.

В тази връзка като председател на временната комисия подложих на гласуване в самата комисия казуса. И с 3 срещу 2 гласа бюлетината беше обявена за невалидна. Мисля, че сме спазили абсолютно принципа на работа в комисията”, каза Я. Аргиров.

След това съветникът Антон Цанев попита какво е написано върху бюлетината, точка, запетая… В отговор Я. Аргиров поясни, че ще изиска, след като влезе решението на Общинския съвет, от извънредното заседание от 15 ноември, пликовете от гласуването да бъдат отворени. И допълни, че ще покани всеки един от съветниците да види бюлетината.

А. Цанев го репликира с думите: „Вие казахте, че точката означава, че бюлетината е недействителна”. Я. Аргиров заяви, че на онази бюлетина не е имало точка, а е имало след вдигане на химикала от гласуващия едно ченгелче. „Ще я видите всички и ще я коментираме.

Видяхме бюлетината само 5-имата съветници в комисията. И да спорим в момента, и да не спорим, няма смисъл. Бюлетината бе видяна от 5-имата съветници и 2 момичета, които помагат – техническите сътруднички в ОбС. Беше подложена на гласуване и от три срещу два гласа комисията я обяви за невалидна”, каза Я. Аргиров. И допълни, че нито един от членовете на комисията не е подписвал протокола с особено мнение, съобразили са се с решението на комисията.

След него Яне Янев каза, че повдигнатият въпрос от ГЕРБ е неоснователен и няма място за аргументация, че няма да участват в гласуването заради това, което е направила комисията в предходното заседание.

„Ако от ПП ГЕРБ искат да водим такъв дебат, би следвало да го поставят тогава, когато се избираше комисията. Трябваше да вдигнат ръка и да кажат, че не са доволни. Но сега, когато комисията е получила пълна подкрепа абсолютно от всички, да се изважда това за аргумент е несериозно”, каза Яне Янев. Ст. Стоев защити откада на ГЕРБ да не участват в гласуването с думите: Ваше право е да го тълкувате както искате, това е наше решение, не дължим обяснение на вас, а на хората, които са гласували за нас”.

В крайна сметка, след като бе избран за председател на минипарламента, Георги Батев бе поздравен от колегите си. Той благодари на всички, които са го подкрепили, и на тези, които не са гласували за него.

„От утре ще работя с всеки един от вас за това да издигнем нивото на Общинския съвет на мястото, което му се полаг,а и да работим в полза на жителите на община Сандански”. И се обърна към всички с думите: „В мое лице освен колега може да намерите и верен приятел, като изрази уважение и към конкурентите за поста Стоян Стоев и Николай Шаламандов.\struma.bg

Добавени коментари

точен публикува:
23 Ноември 2023 | 16:03
Бай Насьо Никудински прави отново избори за съветници.Събрал около себе си Дочоолу. Гочоолу, Данко/Янко/ Харсъзина ,Бочоолу и тях подобни мутри. И всички те вкупом му се надупиха и единодушно избраха за председател новото леке, хитър и мазен плазмодий,който во едно с тях от години му бацуват камбанките. И всичко заради паричката :" Недостойния чрез тебя висши длъжности обсебя""./П.Р.Славейков/ ПОГНУСА.
точен публикува:
23 Ноември 2023 | 16:03
Бай Насьо Никудински прави отново избори за съветници.Събрал около себе си Дочоолу. Гочоолу, Данко/Янко/ Харсъзина ,Бочоолу и тях подобни мутри. И всички те вкупом му се надупиха и единодушно избраха за председател новото леке, хитър и мазен плазмодий,който во едно с тях от години му бацуват камбанките. И всичко заради паричката :" Недостойния чрез тебя висши длъжности обсебя""./П.Р.Славейков/ ПОГНУСА.
узунов публикува:
23 Ноември 2023 | 09:56
стоян стоев първия път събра 13 после 7 и са щеше да има 5 ако беше излезнал пак да се кандидатира. двама от герб са се продали на кмета и за да не изпадне в безтегловност се отказаха да гласуват. това беше края на герб в сандански вече нема герб. край. това беше една измислена пропаганда само незнам кой даде над един милион за купуване на гласове честито на печелившите.

Добавете Вашия коментар

TOP