Със зарязване на лозята и конкурс за най-добро вино и ракия отбелязаха Свети Трифон в с. Коларово

01 Февруари 2024 | 14:46
0 коментара
Култура
Благоевград
Със зарязване на лозята и конкурс за най-добро вино и ракия отбелязаха Свети Трифон в с. Коларово

Със зарязване на лозята и конкурс за най-добри домашно вино и ракия отбелязаха свети Трифон в петричкото село Коларово. Традицията се поддържа от дълги години, а в програмата са включени класации за цар на виното, цар на ракията и музикални изпълнения, каза пред медиите кметът на селото Евгени Мицков. В района на Подгорието няма големи лозови масиви, но се произвеждат качествени вино и ракия, обясни още той. 

Водосвет отслужи архиерейският наместник на петричка духовна околия отец Павел. Официални гости на събитието бяха председателят на Общинския съвет в Петрич инж. Светла Данаилова и заместник-кметът на Община Петрич Борислав Коларов, който поздрави присъстващите за празника и им пожела мир и благоденствие. 

Макар и да няма мащабни лозови масиви, в Подгорието хората си отглеждат грозде и произвеждат вино и ракия, каза Андон Велчев, производител на тези напитки. По думите му най-важно за производство на хубава ракия е гроздето, като най-подходящ е сортът „пармак“. Този сорт вирее основно в дворовете на къщите, качено на асма или по дърветата, допълни той. 

В Подгорието се произвежда повече ракия, отколкото вино, защото гроздето в този район не е достатъчно качествено за хубаво вино, обясни Методи Станков, който участваше в конкурсите. 

По думите му, за да се получи добро вино, е важна реколтата на първо място, а след нея труд и старание. Има един специфичен сорт, който се среща само тук, обясни Станков. Това е сорта „мечка“, а също се отглежда и „пармак“. Това е основното за нашия район, посочи той. 

Днес честваме паметта на свети мъченик Трифон. Трифон Зарезан е обвързван с много обичаи, някои от които запазени и до днес. Празникът е изцяло мъжки, с ясно разграничени ритуали при мъжете и жените. На лозята отиват само мъжете. В миналото в България денят на Св. мч. Трифон, смятан за покровител на лозари, соколари, градинари, винари, бъчвари и кръчмари, се отбелязва на 14 февруари. След като е приет григорианският календар, празнуването му се измества на 1 февруари./БТА

Добавете Вашия коментар

TOP