Със заповед на кмета Камбитов! ДСБ аут от партийния си офис, лидерът К. Ханджийски има 2 седмици срок да се изнесе

07 Юни 2019 | 10:37
0 коментара
Политика

ДСБ остава без партийния си офис в Благоевград, след като общината прекрати договора за наем.

Помещението трябва да бъде опразнено и освободено до две седмици, става ясно от заповед на кмета на община Благоевград Атанас Камбитов, която е връчена на председателя на местната структура на ДСБ Калоян Ханджийски. Като основание е посочен чл. 15, ал. 1, т. 4 от Закона за общинската собственост – изтичане на срока за настаняване.

„Ще трябва да организирам бригада, за да изнеса имуществото – столове, маси, архив от офиса“, каза Калоян Ханджийски, който плащаше наема с лични средства от 10 години. Стаята от 40 кв.м се намира на 5-ия етаж в Новия битов комбинат на ул. „Тодор Александров” № 53, като месечният наем е 50 лв., но достига до 100 лв. с другите разходи – като застраховки и такси.

Помещението бе дадено от общината под наем още по времето на първия общински председател на ДСБ арх. Васил Тинчев, след като експремиерът Иван Костов напусна СДС и учреди през 2004 г. своя партия. През 2005 г. ДСБ влезе в Народното събрание със 17 депутати и докато имаше парламентарно представителство, нямаше никакъв проблем с ползването на общинското помещение за политическа дейност. За пръв път партията остана извън парламента пред 2013 г., но офисът продължи да функционира, а на 1 август 2014 г. договорът е подновен и подписан с евродепутата от Реформаторския блок Светослав Малинов, който упълномощава Калоян Ханджийски да го представлява на местна почва. Впоследствие бяха направени законодателни промени, според които извънпарламентарните партии нямат право да ползват под наем общински помещения. Стигна се дотам, че дори знаковата сграда на СДС на „Раковски” 134 в столицата бе взета от синята партия, след като Реформаторският блок се разтури и нито една от десните партии не успя да влезе в сегашното Народно събрание. СДС остана да ползва част от помещенията в синята централа след договорка с лидера на НФСБ Валери Симеонов, която получи офиси от сградата, след като неговата партия получи парламентарно представителство чрез коалицията „Обединени патриоти“./Струма/

Добавете Вашия коментар

TOP