Със сълзи на очи! Ветеранът от Втората световна война, 95-годишният Димитър Портарски отдаде почит към загиналите!

09 Май 2023 | 17:34
2 коментара
Общество
Благоевград
Със сълзи на очи! Ветеранът от Втората световна война, 95-годишният Димитър Портарски отдаде почит към загиналите!

Ветеранът от Втората световна война – 95-годишният Димитър Портарски, развълнуван и със сълзи на очи отдаде почит към загиналите, които дадоха живота си за свободата на Европа в Деня на победата. На 17 години бил, когато се включил като доброволец във Втората световна война.

Има три ордена за храброст. Когато го попитахме за войната в Украйна, ветеранът се разплака и каза, че това е жалка работа. „Минал съм по тоя път и знам какво е. Войната е нещо лошо, изпитах ужаса й, оставя сираци, хора без дом, погубва млади човешки животи. Разрушени домове, черкви, училища, много ми е мъка. Сърцето ми се къса“, каза разплакан Портарски.

 

Съветва хората да са по-човечни и по-задружни, между държавите да има мир, разбирателство и повече компромиси. Младите хора да помнят историята и да се предава на поколенията.

Актьорът от Общинския куклен театър Александър Станковски с тържествени слова проследи историческата връзка и приемственост между двете най-големи събития от съвременната история на Европа.

 

Цветя на паметната плоча на загиналите във войните положиха кметът Илко Стоянов, председателят на Общинския съвет Радослав Тасков, зам.- областният управител Слави Христов, представители на политически партии, на културни и образователни институции, общественици и граждани.

Димитър Портарски... Последният ветеран в Благоевград, доброволец във Втората световна война!

И днес, 9 май 2023 година, Бай Димитър, на 95 години, с бастун, кретащ, но отиде, непринуден и без помпозност, и със сълзи на очи положи цветя в памет на бойните му другари, на за загиналите за кауза, в която са вярвали…..

Трябва да се помни и знае, кой и за какво е воювал, а не да се търсят политически дивиденти.

Поклон пред себеотдадеността!,написа пък вав фейсбук потребителя Велизар Еремиев.

Добавени коментари

ДЕНИС КИТОВ публикува:
17 Май 2023 | 20:53
Браво! Единственият, който не е там по задължение ! Респект към ветераните ,който са участвали във войните за и за България. Респект и към онези ,който са преживели ужасите на Войните ,на Холокоста ,на онези дето са живели в 3 епохи. Това са все хора над 80г, който вече за съжаление ,са на изчезване. Аз имам огромно уважение, към тези хора ,защото има много, което младото общество може да научи от нах. Това са хора за пример
Браво публикува:
09 Май 2023 | 19:38
Единственият, който не е там по задължение! И казва истината за днешният ден, че е Ден на победата! Респект!

Добавете Вашия коментар

TOP