Със света литургия в Банско започнаха тържествата за празника на града

05 Октомври 2023 | 10:02
4 коментара
Култура
Благоевград
Със света литургия  в Банско започнаха тържествата за празника на града

С тържествена света литургия в храм „Света Троица“ в Банско започва отбелязването на празника на града – 5-ти октомври, съобщиха от общинския пресцентър. Програмата през целия ден предвижда редица мероприятия, насочени към деца и възрастни жители и гости на планинския град.

 

От 9:30 до 17:00 часа е обявен Ден на отворените врати в Музеен комплекс – Банско. В 10:00 часа ще бъдат положени венци и цветя на паметници и паметни плочи в града, а от 10:30 часа започва възпоменание пред паметника „Банско помни героите“.

..

В 10:00 часа започва Национална кампания „Световен ден на ходенето“ от планинския град до местността „Пещерите“, съобщават още от общинския пресцентър. От там допълват, че за малките жители и гости на Банско от 11:00 до 18:00 часа ще има детска кинопанорама в Туристически информационен център.

 

Вечерната програма предвижда концерт – спектакъл „Цветни щрихи от България“ на фолклорен ансамбъл „Тракия“– феерия от българска музика, танци и багри по случай 111-ата годишнина от освобождението на Банско, допълват от пресцентъра. Ансамбълът ще покаже музикално-танцовия фолклор на България – мистиката на Странджа планина, закачливите добруджански и северняшки картини, тежките пирински танци, завладяващите шопски и тракийски песни и танци. Концерт – спектакълът ще бъде представен на голямата сцена на Народно читалище „Никола Вапцаров – 1894 г.“.

Празникът на град Банско се чества с решение на Общинския съвет от 1992 г., във връзка с годишнината от освобождението на града от османско иго (1912 г) от четите на Христо Чернопеев, Йонко Вапцаров и Михаил Чаков по време на Балканската война (1912-1913), сочи справка на отдел „Справочна“ на БТА. В национално-освободителните борби от това време участва и поетът Пейо Яворов. На 5 октомври в църквата „Света Троица“ той обявява свободата на Банско с думите: „Братя българи, хвърляйте фесовете! Вие вече сте свободни!“. Празникът се отбелязва по стар стил.

 

На 5 октомври 1912 г. България и Гърция обявяват война на Османската империя, с което се поставя началото на военните действия на Балканската война (1912-1913) – война на държавите от Балканския съюз (България, Гърция, Сърбия и Черна гора) срещу Османската империя за освобождаването на християнското население в Македония и Одринска Тракия, останали по силата на Берлинския договор (13 юли 1878) в пределите на Османската империя.

Добавени коментари

Няма журналя-няма и цветя публикува:
06 Октомври 2023 | 15:29
На паметни плочи и знаци,където няма журналисти и камери,които да заснемат поднасящите НЕ СЕ ПОДНАСЯТ ЦВЕТЯ.Така че догодина,ако искате снимки - да си осигурите и снимкаджии.Та ако ще и Георги Любенов/Ангелов/ да поканите.Ама-догодина!
Банско НЯМА бъдеще! публикува:
05 Октомври 2023 | 22:28
С такива мераклии за власт! Те при всички обстоятелства мислят само за личното си облагодетелстване.! И сигурно-с такива само ще спечелят,а другите - ще загубим! Да бъдем здрави,та дори и живи!
Да! Това днес е най-важното! публикува:
05 Октомври 2023 | 22:21
Успехът на изборите е най-важното ДНЕС! Дори на този ден не можем да забравим лакомията и жаждата за власт. Язък,че са взели такъв ерудиран човек да им налива акъл-Димитър Стоянович.Дори и той не ги е посъветвал да отдадат заслужена почит на цяла една чета,избита до крак,за да се спаси мирното население на БанскИма улица наречена на Радон Тодев.На нея има гранитен барелеф на войводата.Той замислено гледа забързаните,жадни за власт люде-един от друг по-големи "патриоти".Забравиха и г-н Ангел Балев-учителят-революционер! Но пък сме с надеждата,че ще мислят за нас повече от всякога.Чакайте!
Банско има бъдеще! публикува:
05 Октомври 2023 | 16:22
Браво! И УСПЕХ на господин Баненски - сигурният избор на Банско! Съграждани, имаме една възможност - БАНЕНСКИ! Да гласуваме за него днес, за да не изгубим всичко утре! Баненски - СВОБОДА ЗА БАНСКО!

Добавете Вашия коментар

TOP