Със символично предаване на властта Николай Шушков прие поста „областен управител“ на Благоевград

05 Август 2022 | 15:14
0 коментара
Общество
Със символично предаване на властта Николай Шушков прие поста  областен управител  на Благоевград

В сградата на Областна администрация – Благоевград досегашният областен управител Валери Сарандев предаде символично властта на новия областен управител на Благоевград Николай Шушков.

Преди осем месеца Валери Сарандев прие поста от Николай Шушков, който бе областен управител и в периода май 2021 г. – януари 2022 г. Сарандев посрещна новия областен управител, като посочи, че двамата се познават отдавна, работят добре, а Шушков е „абсолютен професионалист и съм радостен, че той поема поста“. 

Николай Шушков благодари за доверието, с което стотното правителство на страната го удостоява, но посочи, че то и задължава. Живеем в изключително трудно време, кризите, които ни връхлетяха, не само в последните месеци, а от няколко години назад, изискват бързи и смели решения, посочи той. 

По думите на Шушков главната задача, която стои пред областната управа и пред него в следващите два месеца, е подготовка на предстоящите извънредни парламентарни избори. Той припомни, че през 2021 г. в област Благоевград се проведоха редица избори, а община Благоевград беше първата, в която по време на частичния местен вот се гласува изцяло машинно. Шушков посочи, че през този период екипът на областната управа е показал висок професионализъм и морал, а за пръв път от години не е имало нито един сериозен сигнал за нарушение на изборния кодекс, за което голяма роля има именно машинното гласуване. По думите му това е пътят към по-прозрачни, честни и законосъобразни избори. 

Освен изборите обаче пред областната управа стоят редица текущи задачи, каза още новият областен управител на Благоевград. Сред тях той посочи справянето с енергийната криза, осигуряване на достатъчно дърва за огрев за зимния сезон, завишения брой нови случаи на COVID-19, във връзка с които Шушков още днес ще се срещне с директорите на лечебни заведения на територията на областта. 

Сред проблемите областният управител посочи и поддържането на пътищата, като подчерта, че област Благоевград е най-планинската област, с пътища, които нямат алтернативи и с едни от най-натоварените трасета в страната – главния път Е-79 и автомагистрала „Струма“. 

Наред с другите задачи, стои и въпросът с украинските бежанци, настанени в Благоевградско. Шушков посочи, че общините в областта, които още в началото на войната са приели бежанци, са се справили изключително добре, но предстои да се уточни дали децата от тези семейства ще посещават детски ясли, градини и училища, както и дали има достатъчно работни места за техните майки. 

Николай Шушков каза, че като общественик е следил това, което се случва на територията на областта и изрази мнение, че досегашният областен управител Валери Сарандев „се справи блестящо със задачите, които той имаше“. Шушков обърна внимание и на подадената от Сарандев оставка ден преди служебното правителство да вземе решение за неговото освобождаване. Това Шушков изтълкува като адресирано към „онези, вкопчили се във властта“ и посочи, че в политиката трябва да има морал, а Сарандев по най-достоен начин е показал този морал, както и че нищо не започва и не свършва с държавната работа.

/ Автор и снимка БТА/

Добавете Вашия коментар

TOP