Съпруги и дъщери на политици новите лица в ОбС Благоевград

01 Ноември 2023 | 16:53
9 коментара
Политика
Благоевград
Съпруги и дъщери на политици новите лица в ОбС Благоевград
Знакови фигури като д-р Таковски, К. Илиев и Хр. Ковачки останаха зад борда

След месец напрегнати агитации и търсене на поддръжници вчера станаха ясни имената на новите 41 общински съветници в Благоевград. С шест места в новия местен парламент групата на ВМРО-БНД (Български гласъ) начело с досегашния председател на ОбС Радослав Тасков е най-голямата. В състава й е и лидерът по брой преференции на местния вот за съветници в цялата община Анна Мазурска, служител в общинската фирма „Арт Стейдж енд фест“ и съветник втори мандат. Тя е получила персоналната подкрепа на 688 души, което я изтласка директно на върха в класацията на партийната листа, измествайки дори водача Тасков. Веднага след нея в групата на ВМРО-БНД с 469 гласа е студентката в УНСС Кристина Стойчева. Популярността й се обяснява с тази на баща й, съветника в миналия ОбС Бисер Стойчев. Славка Гелишева запазва мястото си в състава на ОбС, както и Радослав Тасков, който заради преференциите на дамите е изместен на четвърта позиция от лидерското място с получени 298 преференции. Групата допълват Петър Андонов, IT специалист, завършил в Лондон, и общинският лидер на ВМРО-БНД Вангел Тодоров, единствен представител на партията, под чийто „байрак“ се събраха хората на Тасков.

Второто място по брой съветници си делят три политически формации, всяка от които вкарва по четирима души в местния парламент. Изненадата на избори 2023 с втора позиция по брой гласове – ДПС, е представено от Крум Крумов, собственик на фирма за дограма, Милена Бунцева, която има опит и в предишния състав на ОбС, младежкият лидер на партията Ибрахим Зайденов и Мартина Траянова.

ПП ГЕРБ ще представляват д-р Калоян Калоянов – уволненият през май миналата година шеф на РЗИ – Благоевград, Антоанета Богданова, съпруга на бизнесмена Марио Богданов, Ана Георгиева, съпруга на шефа на НОИ – Благоевград и бивш съветник от ГЕРБ в по-предишния ОбС Илиян Георгиев, и Давид Петров, единствен останал от досегашната група на ГЕРБ в ОбС – Благоевград.

Втората изненада на изборите ПП „Движение Гергьовден” също се поздравиха с четирима съветници, сред тях с най-много преференции – 525, е Ивайло Червилов, бивш съветник от ДПС, който напусна местния парламент миналия мандат, за да оглави общинската фирма „Паркинги и гаражи“. Съпругата на заместника му Костадин Петров – Димитрина Петрова, е с втори резултат в листата и 386 преференции. Собственикът на IT академия „Атлас“ Мартин Хърсовски влиза с трети резултат, а четвъртото място в състава на ОбС от групата на „Движение Гергьовден” заема Гергана Муртова.

Трима представители в местния парламент на Благоевград ще има ПП „Свобода” – Валери Манов, който бе и в миналия състав, но от ПП МИР с Албина Анева, която още в началото на мандата сне доверието си от него, Ана Стойчева, която е новата половинка на Венцислав Сотиров-Мишката, и Захарин Ханджийски, директор на благоевградския клон на „Общинска банка“, който досега бе съветник от групата на Р. Тасков.

Трима ще представляват в местния парламент Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България”, това са водачът на листата и кандидат за кмет на Благоевград Методи Байкушев, Ваня Кромбоа и Василиса Павлова, зам. кмет по културата и социалните дейности в екипа на кмета Румен Томов, освободена от него преди да прекратят предсрочно мандата му.

От Съюз на свободните демократи също влизат трима представители – елитният футболен съдия и един от основателите на детската футболна академия „Хлапетата“ Георги Иванов, досегашен общински съветник, Благовест Стоицов, който му бе колега в местния парламент, но от листата на БЗНС, с впечатляващите 584 преференции, и Олег Георгиев.

След скандалите, разтърсили столетницата в общината, червените вкарват едва двама съветници – бившия депутат Николай Бошкилов и Веселин Христов, който бе в групата на БСП и в предишния състав на ОбС и от когото Изпълнителното бюро на местната организация бе снела доверието си.

СДС в ОбС – Благоевград ще се представлява от общинския лидер на партията Мария Гошева, втори мандат съветник, и Мирослав Чолев, също с опит от миналия местен парламент.

Идеите на „Левицата“ ще защитават Албина Анева и Иван Станчев, който бе съветник от БСП досега.

ПП „Обединени земеделци” вкарва двама съветници – бившия кмет на с. Падеш Георги Бежански и Христо Михалков, който работеше като експерт „Социални политики“ в общинската администрация и преди година бе съкратен от кмета Илко Стоянов.

Досегашните съветници от ПП „Земеделски съюз Ал. Стамболийски“ Васил Миладинов и Димитър Урдев запазват местата си и в новия състав на ОбС.

В състава на местния парламент остава и Кирил Ваклинов, който влиза от „Пряка демокрация“.

ПП „Има такъв народ” са със скромното представителство на 1 съветник – Георги Евтимов. Той измества с преференции само с 1 глас преднина водача на листата Станислав Богдански.


Местата си в ОбС запазват и Соня Ставрева като единствен представител на ПП „Партия на Зелените“ и Георги Корчев от ПП Движение „Напред, България”.

Останалите партии и политически формации, включили се в битката за място в ОбС – Благоевград в новия 4-годишен мандат, останаха под чертата на необходимата за представителство гражданска подкрепа.

Очаква се новоизбраните 41 съветници на Благоевград да положат клетва в средата на ноември. По закон това ще стане 2 седмици след официалния избор на кмет на Благоевград.

От новия състав на ОбС отпадат знакови лица от минали състави на местния парламент – д-р Владимир Таковски, Кирил Илиев, Милан Богдански, Христо Ковачки, Исмет Узунов./Струма бг

Добавени коментари

Тета ти публикува:
03 Ноември 2023 | 22:20
Продажниците от двойния гараж на Тасков електората насадиха ДПС в Благоевград и го вкараха отново в общинския съвет.МВР и прокуратурата нищо не знаят и нищо не са видяли.Всички вие които се продавате за жълти стотинки доволни ли сте от живота си на голи кучета без история????С гласовете на Ален Мак и Предел махала беше решено бъдещето на Благоевград за 4 години напред.Пожелавам ви щастлив живот в панелките мижитурки нещастни.
Бабеченин публикува:
03 Ноември 2023 | 04:28
Бунцева съветник срам и позор за Благоевград
Ана публикува:
02 Ноември 2023 | 19:09
Много работливи в кавички съпруги си имат тия бизнесмени! Не се свъртат в къщи, искат да командват освен мъжа си и нас! И да си имат парички освен властта! Алчни мъже, още по-алчни и прости жени!
нИКИ публикува:
02 Ноември 2023 | 19:02
Какви знакови личности са Таковски и Мама Кажа -Ковачки? Единият е забравил да бъде лекар, другият е прост до небесата! Знакови, как не! Знакови в алчността си за държавни пари и имоти!
лили публикува:
02 Ноември 2023 | 19:01
Каква изненада са четиримата съветници на ДПС, бе нещастници! Ясно беше и на кьоравия, че с всички нови избори те се увеличават! Така е навсякъде, където е ДПС! На следващите избори помак ще мьека в кметския стол, докато вмро СЕ СЛАГА НА ТЪПАКА тАСКОВ И ПРИБЛИЖЕНИТЕ МУ!
Злата публикува:
02 Ноември 2023 | 10:45
Какви политици са тия мошеници,Бисер Стойчев,Мишката,Муртова,Богданова и много от други. Те опорочиха Общинския съвет .Да се класират изборите и тогава ще говорим.
цирк публикува:
01 Ноември 2023 | 20:14
Съпруги, дъщери, местни "бизнесмени", турци и лобисти. И за кво фучахте за промяна като пак си избрахте същите? Благоевградчани не искат промяна, те искат да са в келепира, затова си избират местни хитреци, които я да им дадат службичка, я да ги назначат някъде, я да им дадат някоя пара, я да им узаконят нещо, я да има нещо да се тафи.
Запознат публикува:
01 Ноември 2023 | 19:39
Нито един партиец от ГЕРБ. И четиримата избрани ще защитават интересите на всеки, който си плати, но не и тези на партията. Оставка на Савеклиева и Новаков, които разрешиха това да се случи!
Запознат публикува:
01 Ноември 2023 | 19:04
Кирил Илиев ,единственият можещ и знаещ съветник от ГЕРБ беше грозно предаден от Новаков и Савеклиева,които много компетентно унищожават партията. Допуснаха Илко да играе с няколко листи и прецакаха листата на Герб. Абсолютни предатели!

Добавете Вашия коментар

TOP