Съпругата на ексгубернатора Б. Михайлов-адвокат Д. Башлиева, 4 г. съди своя колежка за 21 500 лв.

06 Април 2023 | 21:04
0 коментара
Общество
Благоевград
Съпругата на ексгубернатора Б. Михайлов-адвокат Д. Башлиева, 4 г. съди своя колежка за 21 500 лв.

Върховен касационен съд отхвърли огромната част от иска на известна благоевградска адвокатка срещу нейна колежка за това, че я лишила за 1 ден от достъп до общата кантора, която ползвали.

Диана Башлиева, която е съпруга на бившия областен управител на Благоевград Бисер Михайлов, е оценила нанесените й от Илияна Димова-Николова неимуществени вреди на 25 100 лв., но магистратите рязко ги свалиха на 500 лв. с мотива, че за толкова кратък период от време тя действително би могла „да преживее афектно състояние, но не е реалистично да изпадне в тежък шок и да прояви остра стресогенна реакция, довела до неработоспособност“.
Случаят е от 2017 г., а предисторията е доста любопитна.

Кантората, която двете обитавали в идеален център на Благоевград, е в апартамент, съсобственост на адв. Ил. Димова-Николова, а колежката й Башлиева била неин наемател. Всяка една от двете адвокатки ползвала отделно помещение. С времето отношенията им обаче се влошили и хазяйката изпратила до наемателката предизвестие за прекратяване на договора за наем. Съпругата на бившия губернатор го получила на 01.08.2017 г., а когато на 04.09.2017 г. отишла на работа, установила, че не може да влезе в кантората си, защото патронът на бравата е сменен.

Според адв. Николова смяната се наложила заради неизправност на заключващото устройство, но  адв. Башлиева е категорична, че независимо от причината това накърнило емоционалния й статус, професионалния й авторитет и доброто й име.

Лишена от достъп до цялата си документация и офис техника, тя описва пред съда, че е изживяла силен стрес и в двуседмичен период след 04.09.2017 г. не е посещавала кантората, включително и след като на 07.09.2017 г. била уведомена от полицейски служители, че достъпът до кантората е възстановен.

В съдебна зала Башлиева представила амбулаторен лист от 05.09.2017 г., в който й е поставена диагноза „остра стресова реакция“, и болничен лист за ползван отпуск за временна неработоспособност за 14 дни, считано от 04.09.2017 г., поради същата диагноза. Според магистратите обаче не й се полага по-голямо обезщетение от 500 лв., защото няма доказателства, че Башлиева е изпаднала в това състояние само заради заключената кантора, а и самата тя признала в исковата си молба, че започнала да се притеснява месец по-рано, още когато получила предизвестието за прекратяване на наемното правоотношение.

Делото стигна във ВКС по жалба на Башлиева, която оспори решенията на Окръжен съд – Благоевград от 2019 г. и на Апелативен съд – София от 2021 г., тъй като и двата съдебни състава оцениха иска й от 21 500 лв. за прекомерно висок. ВКС обаче също потвърди, че 500 лв. е нормална сума за еднодневното обезщетение.

Според окончателното съдебно решение Ил. Николова трябва да заплати на Башлиева 500-те лв. заедно с лихвата от 4 септември 2017 г. до окончателното изплащане, дължи на колежката си още 47,52 лв., представляващи разноските на Башлиева за трите съдебни инстанции, както и 53,11 лв. за осъществената й адвокатска защита, която неин колега й оказал безплатно.

Срещу общо 600-те лв., които Николова трябва да й плати, бившата наемателка Башлиева обаче ще трябва да брои на Николова 3757 лв. за адвокатски хонорар, така че във финансово отношение губещ след 4-годишната съдебна сага се оказва Диана Башлиева.в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP