Съпричастност: Санданският хотелиер Илия Пасков освободи първия етаж на СПА хотел "Свети Никола" в помощ на бежанците от Украйна

04 Март 2022 | 14:10
0 коментара
Общество
Съпричастност: Санданският хотелиер Илия Пасков освободи първия етаж на СПА хотел Свети Никола в помощ на бежанците от Украйна

Общините в Пиринско посрещат бежанци от Украйна, кметове дни наред са в трескава подготовка да организират посрещането и най-вече изхранването на жените и децата, бягащи от войната. Засега държавата не е помогнала с нищо,но управниците живеят с надеждата,че това все пак ще стане, пише Пирин нюз

„Отделил съм целия първи етаж за хората, осигурил съм закуска, обяд и вечеря. Да, наистина е трудно в тези времена за бизнеса, но тези хора не са виновни, няма да ги оставя на улицата. Представете си и ние да изпаднем в подобна ситуация. Не очаквам помощ от никъде, правя го ,защото сме човеци,независимо какво ще ни струва,казва Илия Пасков, собственик на хотел „Свети Никола“ в Сандански, който пое 12 души от бежанците.

Неговият колега от хотел „Медите“ Арбен Караджа също не чака помощ от никой, поел е всичко и ще храни хората, докато трябва.

Готов е да приеме дори още бежанци. Община Сандански преди години бе и първата приела бежанци от Косово. Тук бизнеса работи безкористно и признава,че не очаква помощ от никъде, заявяват готовност за безкористна помощ. Така е било преди, така ще бъде и сега, казват хотелиерите.

В община Сандански вече има 27 бежанци. Те са настанени в два хотела в града. Общината е затруднена да поеме  издръжката и е доволна,че хотелиерите са отзивчиви и са прегърнали идеята да се грижат и поемат изцяло групата жени и деца от Украйна.

Община Гоце Делчев пък прие 41 души бежанци. Тя ги настани в хотелската част на спортния комплекс „Арена Гоце Делчев“.

„Засега изхранването е поета от бюджета на общината. Но ако се наложи хората да останат по-дълго време у нас, ще бъде трудно и очакваме помощ от държавата, коментира кметът на Гоце Делчев Владимир Москов.

„Засега хората помагат, призовахме ги за помощ и те се отзовават. Лекари -доброволци преглеждат децата и жените, стоматолози също на доброволни начала ще се грижат за тях. Ние дрехи имаме, но местното население се отзова и помага с хранителни продукти и санитарни принадлежности, разказва Москов.

Добавете Вашия коментар

TOP