Съкращават 8 от чистачите в ОФ „Спортни имоти“, частна фирма поема хигиената на зала „Скаптопара“ и Спортния интернат

23 Юни 2022 | 06:43
5 коментара
Общество
Съкращават 8 от чистачите в ОФ  Спортни имоти , частна фирма поема хигиената на зала  Скаптопара  и Спортния интернат

Чистачите в общинската фирма „Спортни имоти“ в Благоевград ще бъдат съкратени, тъй като с тази дейност ще се заеме частна фирма. Това заявиха пред репортер на „Струма“ хигиенисти след разговор с управителя на дружеството Драган Стойков, който вчера ги бе извикал на среща в 13.30 ч. в Спортния интернат.

Интерес към събранието проявиха и представители на синдикатите, но не бяха допуснати. На него обаче е присъствал управителят на частната фирма „Екстраклийн“, който им казал, че може да предложи работа на 5 жени. Това заявиха на излизане от срещата чистачките.

Сред съкратените ще бъде и баскетболната легенда Димитър Марчин, който работи на щат като хигиенист в зала „Скаптопара“. „От 8 години работя на щат като чистач и отговярам за поддръжката на зала „Скаптопара“. Тук се чисти от сутринта до вечерта. Непрекъснато има тренировки, състезания, концерти. Дезинфекцира се през няколко часа. Аз дори купих с мои пари пръскачка, за да се почистват седалките по време на пандемията. От една седмица се заговори, че се готвят съкращения, започнха да викат колеги да подписват декларации. Ние не бяхме ходили. Хората бяха в неведение, но днес вече разбрахме. Ще ни съкращават. От 10 служители само 5 жени ще бъдат назначени в частната фирма. Когато попитах новия шеф какво ще стане с мен, директно ми каза: „За теб, г-н Марчин, работа няма”. Попитах и управителя на „Спортни имоти“ Драган Стойков какво да правя, тъй като ми остават 10 месеца до пенсиониране. Той ми отговори, че може да поработя няколко месеца на въжената линия. В момента съм в болнични, изкарах два пъти тежък Ковид и едва оцелях. Това даде отражение на сърцето и краката ми, последно бях на лечение във ВМА. Аз съм на 65 години и отдавна трябваше да се пенсионирам. От 1981 г. съм към „Спортни имоти”, но не ми стигаха 4 години и 8 месеца стаж, тъй като един от шефовете в миналото бе изхвърлил в контейнер документацията. В зала „Скаптопара“ остават на работа наскоро назначеният отговорник Димчо Граховски и портиерката Бистра Петрова. Аз съм дал толкова много на Благоевград като баскетболист, мислих си, че ще си тръгна достойно. Надявах се да взема 6 заплати при пенсионирането. Но сега ги губя и тях. Ще се ходи на борсата“, заяви с болка и огорчение славният баскетболист Димитър Марчин.

„Всички сме над 55 години. Кой ще ни вземе на работа на тази възраст, като всички сме с болести“, казаха притеснените чистачки на залата Мария Чакърова и Соня Ковачка, които до петък трябва да помислят дали искат да останат на работа към частната фирма. Зорка Узунова и Татяна Костадинова, които са синдикални членове и досега са чистили Спортния интернат, обаче са категорични, че няма да останат. „Не сме съгласни, защото не виждаме сигурност”. Татяна Костадинова, която е по-млада, се надява да си намери работа на друго място.

За коментар са обърнахме към общинския пресцентър със следните въпроси: Каква е причината за съкращенията? Колко служители ще бъдат съкратени?

Коя е частната фирма, която е ангажирана с дейностите по почистване на общинските спортни обекти?

Ето и отговора:

„Причината за предстоящи съкращения е намаляване на средствата на бюджета на „Спортни имоти“ и прехвърлянето на същите към Спортния календар на Община Благоевград, за което има влязло в сила решение на Общински съвет. Предстои да бъдат съкратени общо 8 хигиенисти. Реформата е задължителна, защото няма бюджет, който да позволява щатните бройки за хигиенисти да продължат да съществуват. Има направено предложение за фирма, която да отговаря за почистването. То е на директора на БД „Спортни имоти“ Драган Стойков, който има делегирани права и отговорности, но към този момент няма избрана такава, процедурата предстои“, коментира кметът Илко Стоянов.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА, източник:в.Струма

Добавени коментари

Палахано от сммочево публикува:
23 Юни 2022 | 23:51
Боклукът си е боклук дори и с риза! Като няма пари, защо орева всичко и всички за невзетия заем, като че светът свършва и Благоевград изчезва? Да откраднеше 1/2 с оттаците селяци ли?
Запознат публикува:
23 Юни 2022 | 23:27
Педерсатки историй, фирма екстра клийнинг без обявен конкурс печели, ЗАЩО ? Защото знае колко и къде да бутне - Граховски ПЕДЕРАСТ
Иван публикува:
23 Юни 2022 | 13:54
Пари няма, пък частна фирма. Логика никаква! Това да изхврълиш на улицата хора преди пенсия с лека ръка, за да направиш 5лв далавера е толкова неморално и неправилно, че чак е тъжно.
Лили публикува:
23 Юни 2022 | 09:18
ЕСТЕСТВЕНО1 що е държавно ще се пробута на частници, нали кмета Стоянов трябва да помага на приятели! Що ни съкрати огромната армия от чиновници и зам.кметове, уж шеше да работи с един! Тоя е бетер Камбата! Не случайно Камбитката и Хихито заепичнехе де се появяват по събития и да демонстроеат огромна любов - готвят се за избори! Нещастен Благоевград с такива алчни простаци!
Томов публикува:
23 Юни 2022 | 06:59
Илко, цървул, как да няма пари? Назначи два рейса хора в общината, как им плащаш заплати, ако няма пари? Остави хората да се пенсионират. Мухльо!

Добавете Вашия коментар

TOP