Съюзът на съдиите призова ВСС да определи нов и. д. главен прокурор вместо Сарафов

19 Юни 2023 | 08:07
0 коментара
Общество
България
Съюзът на съдиите призова ВСС да определи нов и. д. главен прокурор вместо Сарафов
Като определя решението на Прокурорската колегия да избере Борислав Сарафов за временно изпълняващ длъжността ”главен прокурор” като ”поредното срамно решение, тежко увреждащо авторитета на съдебната власт” - Съюзът на съдиите в България призова Пленума на Висшия съдебен съвет да определи нов временно изпълняващ длъжността.

От съсловната организация припомнят, че още в началото на скандала по върховете на прокуратурата са поискали оставките на вече бившия главен прокурор Иван Гешев и неговия заместник Сарафов като главни участници в разкритите от самите тях механизми и случаи на оказване на неправомерно влияние върху висши представители на съдебната власт, включително членове на самия Висш съдебен съвет.

 

"След като обществото стана свидетел на борба на групировки и властови центрове извън съдебната власт, извършвана с инструменти и средства на наказателния процес от ръководството на прокуратурата - Прокурорската колегия си позволи да замени едно от главните действащи лица в този процес с друго, не по-малко дискредитирано", пише в позицията.

 

В нея се призовава за избора на нов главен прокурор - след публично обсъждане и излагане на ясни мотиви - за временно изпълняващ длъжността да бъде избран прокурор с доказана професионална компетентност и интегритет, който да е извън кръга на заместниците на бившия обвинител №1 Иван Гешев.

 

"Настояваме за пореден път след това незабавно да прекратите изпълнението на функциите си като членове на Висшия съдебен съвет" се обръщат към съдебните кадровици от Съюза на съдиите в България.Фрогнюз

Добавете Вашия коментар

TOP