Съдът върна на работа уволнен дисциплинарно горски заради частна градина в парк „Пирин“, канабисова нива и незаконно отсечени дървета

24 Март 2023 | 11:07
2 коментара
Общество
Благоевград
Съдът върна на работа уволнен дисциплинарно горски заради частна градина в парк  Пирин , канабисова нива и незаконно отсечени дървета

Уволнен дисциплинарно горски заради частна градина в парк „Пирин“, канабисова нива и незаконно отсечени дървета върнат от съда заради „абстрактни“ мотиви в заповедта!

Уволнен дисциплинарно служител на НП „Пирин” за незаконна сеч, частна градинка с капково напояване върху 3134 кв.м защитена територия, отглеждането на канабис, системното неизпълнение на заповеди на директора, нарушаване на законодателството и вътрешните разпоредби, подриване и дискредитиране на институцията, неосъществяван контрол върху подчинените му и т.н. е реабилитиран от съда.

Завчера Върховен административен съд потвърди решението на Административен съд – Благоевград и възстанови на старата му работа като главен инспектор на парков участък „Каменица” Валентин Стаменов и присъди дирекцията на парка да му плати разходите по делото.

Мотивът на магистратите е, че в заповедта за дисциплинарното уволнениене са описани конкретно и ясно отделните нарушения на Стаменов, заради които му е прекратен трудовият договор.

„При индивидуализацията на всяко едно от шестте нарушения липсва или точно време (период) и място на извършването им, или описание на конкретно осъществени действия/допуснати бездействия, респективно конкретни основания за необходимостта от предприемане на определени действия. Последното нарушение – „цялостно не е спазвал кръга на служебните правомощия и йерархия, установени с утвърдената за длъжността длъжностна характеристика и нормативна уредба“, е с такава степен на абстрактност, че е напълно невъзможно да се осъществи контрол за законосъобразност по отношение на наложеното въз основа на него наказание“, обясняват върховните съдии в решението си.

В. Стаменов е уволнен дисциплинарно на 30.09.2020 г. на база констативни протоколи за установено административно нарушение от 31.07.2020 г. и 10.08.2020 г., изготвени от нарочна комисия, назначена от парковата дирекция. С откритите нарушения се занимава и Дисциплинарният съвет на парка, който образува дисциплинарно дело срещу него. Те са категорични, че откритите при обход в района на водохващане „Сърчалийца” 7 незаконно отрязани дървета бял бор, находките от разкопан участък с отсечени растения канабис, други 52 отсечени дървета, маркирани с червена боя с контролни горски марки № 082 на ДНП „Пирин“ и градинката насред парка с купчина изгорели растения и колци, заградена от електропастир, и отпадъци и 2 чувала тор, заслужават най-строгото наказание по Кодекса на труда.

Съдиите обаче формират оправдателното си решение не на база тежестта на нарушенията, а на непълното им описание в заповедта за уволнение.

Освен че трябва да го възстанови на работа, тъй като решението на ВАС е окончателно, дирекцията на парк „Пирин“ трябва да покрие на Стаменов и направените от него съдебни разноски в размер на 2610 лв. за делата в Благоевград и София.

ВАНЯ СИМЕОНОВА в.Струма

Добавени коментари

Сссссс публикува:
25 Март 2023 | 19:52
Тоз кат работеше в струмяни изнудваше хортаа
Сандански публикува:
25 Март 2023 | 19:42
Тоя стаменов където и да работи го гонят сус скандал

Добавете Вашия коментар

TOP