Съдът в Кюстендил призна за виновен мъж от Дупница, избегнал плащането на данъци за 159 хиляди лева

19 Март 2024 | 22:16
0 коментара
Криминално
Кюстендил
Съдът в Кюстендил призна за виновен мъж от Дупница, избегнал плащането на данъци за 159 хиляди лева

Окръжният съд в Кюстендил призна подсъдим за виновен в избягване плащането на данъчни задължения в особено големи размери, съобщиха от съда.

П. Я. е от Дупница и не е осъждан към момента. Съдът го призна за виновен за това, че за времето от 14 ноември 2016 г. до 31 март 2019 г. в Кюстендил, като управител, представител и едноличен собственик на капитала на еднолично с ограничена отговорност дружество, при условията на продължавано престъпление и при посредствено извършителство - чрез счетоводител с инициали В. М., е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения по Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС) и по Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО) в особено големи размери - общо 159 256,60 лв., казаха от съда. От там уточниха пред БТА, че фирмата е работила в сферата на строителството.

Подсъдимият ще изтърпи наказание "лишаване от свобода" за срок от 1 година и 10 месеца, като изпълнението на наложеното наказание се отлага за срок от 3 г. и 6 м. Наложено му е и наказание - конфискация на една втора идеална част от лек автомобил, марка "Шкода".

Делото се гледа по реда на съкратеното съдебно следствие, като подсъдимият призна всички факти и обстоятелства от обвинителния акт, посочиха още от съда. От там допълниха, че присъдата може да се обжалва или протестира пред Софийския апелативен съд, с въззивна жалба или въззивен протест в 15-дневен срок, считано от днес.

Добавете Вашия коментар

TOP