Съдът решава законен ли е арестът на кмета на Сандански

12 Април 2022 | 15:11
1 коментара
Криминално
Съдът решава законен ли е арестът на кмета на Сандански

Административен съд - Благоевград ще се произнесе дали е бил законно задържан кметът на Сандански Атанас Стоянов в нощта на изборите - 13-14 ноември 2021 г. Тогава полицаи спряха за проверка колата му край с. Ново Делчево. В нея откриха пари и списъци. Стоянов бе задържан от полицията за 24 часа и след това освободен, без да му бъде повдигнато обвинение.

Тогава той каза, че това е било политическо задържане и опит за дискредитиране. Категоричен бе, че парите и списъците са "подхвърлени". "Бях спрян от органите за проверка, оказах пълно съдействие. В хода на нея, учудващо за мен, бе намерена една чужда вещ, с която аз нямам нищо общо. Един плик, в който се оказаха определена сума и имена на лица. Не подозирам никого, но за мен това е категоричен опит за дискредитиране", коментира Стоянов часове след като бе освободен от ареста.

Той подаде молба в районния съд в Сандански за отмяна на заповедта за задържане като незаконосъобразна. На първа инстанция молбата му е отхвърлена, но той обжалва пред Административен съд - Благоевград и се очаква скоро решение.

Първоинстанционният съд е приел, че заповедта за 24-часовото задържане е законна, защото в нея е посочено, че "има данни за извършено престъпление". "Не е необходимо тези данни да са пълни или да уличават по категоричен начин лицето в извършеното престъпление, достатъчно е да сочат на обстоятелства, обосноваващи подозрение срещу лицето. От събраните по делото доказателства е видно, че полицейският орган е разполагал с данни за предполагаемо участие на жалбоподателя в конкретно престъпление", мотивира се районният съдия Рая Манолева.

Според защитата на кмета Стоянов заповедта на РУ-Сандански е незаконосъобразна. "В нея няма посочени фактически основания за задържането, такива няма и в преписката към нея. Посочено е единствено и само, че има данни за извършено престъпление. Какви са тези данни в самата заповед не е посочено", твърди адвокат Иван Чолаков.

Пред съда представителят на полицията твърди, че задържането на Стоянов е било по повод досъдебно производство, образувано във връзка с проверка на управляваната кола от кмета, в която са намерени сума пари и списъци с лица.

Прокурорът по административното дело смята, че жалбата на Стоянов е неоснователна и решението на районния съд за отмяната й трябва да остане в сила.

Очаква се решението на съда.

Добавени коментари

БайГуй публикува:
14 Април 2022 | 17:16
Какви калпави хора се наъдиха,брей!Да му подхвърят пари и списъци!!!ВМРО-то никога не се купували гласове!Ама,никога,никога ви казвам!

Добавете Вашия коментар

TOP