Съдът отмени заповед на Н. Кафелов за събаряне на оградата около предприятието на А. Сали, край която кметът планираше да погребва якорудчани

09 Юни 2022 | 07:40
39 коментара
Общество
Съдът отмени заповед на Н. Кафелов за събаряне на оградата около предприятието на А. Сали, край която кметът планираше да погребва якорудчани

Собственикът на дървопреработвателно предприятие в Якоруда Алиш Сали, който пострада най-много от незаконното разширение на местното гробище, успя да се пребори в съда със заповедта на кмета Нуредин Кафелов да бъде премахната оградата около предприятието му.
Припомняме, че преди няколко седмици Кафелов прати багер да разбие пътя до предприятието в бившия Стопански двор, правен от самия Сали, защото възнамеряваше да разшири гробището до самата ограда и да спре достъпа до частния дърводелски цех. Поставен пред единствената възможност да затвори бизнеса си, Сали не се примири с действията на Кафелов, успя да предизвика проверка на Националната полиция и наскоро тя изпрати на прокуратурата материалите за разширението на гробищния парк в Якоруда с мнение за образуване на досъдебно производство.
Самата заповед на Нуредин Кафелов да се премахне оградата около предприятието е от 13.06.2019 г., а мотивът е, че тя била незаконна, изградена без одобрени инвестиционни проекти и без издадено разрешение за строеж.
Миналата година Административен съд – Благоевград, а вчера и Върховен административен съд обаче отсъдиха обратното – оградата е законна, а размерите й отговарят напълно на одобрения проект и издаденото разрешение за строеж от 18.07.2006 г. Самият обект е въведен в експлоатация с издаване на удостоверение №5/15.07.2008 г., като е констатирано изграждането му в съответствие с одобрения проект.
В хода на съдебния процес защитата на Кафелов опита да убеди магистратите, че в общината липсва част от документацията за предприятието, и поиска Сали да представи оригиналите на липсващите документи, съдиите обаче отрязаха искането с мотива, че не може да се вмени задължение на Сали да представи оригинали на строителни книжа, които общината сама е задължена по закон да пази. Съгласно чл. 155, ал. 1 и ал. 3 от ЗУТ оригиналът на разрешението за строеж се съхранява безсрочно в архива на общинската администрация, като към него се прилага заверено копие от одобрения инвестиционен проект.
Освен че остави в сила решението на Административен съд – Благоевград, ВАС осъди община Якоруда да плати на Алиш Сали направените от него разноски в размер на 900 лв.
Решението на съда е окончателно.
ВАНЯ СИМЕОНОВА източник:в.Струма

TOP