Съдът остави в ареста наркобандата от Симитли

01 Декември 2023 | 17:43
2 коментара
Криминално
Благоевград
Съдът остави в ареста наркобандата от Симитли

Окръжен съд-Благоевград наложи мерки за  неотклонение „Задържане под стража“ спрямо 5 лица за организирана престъпна група за разпространение и държане на наркотици, като в жилище обитавано от Антон Деничин разследващите са намерили близо 20 кг. Канабис.

Окръжен съд-Благоевград взе мерки за неотклонение „задържане под стража" спрямо петима обвиняеми  за организирана престъпна група, чиято дейност е разпространение на наркотични вещества, и държане на наркотични вещества с цел разпространение.

Състав на Окръжен съд-Благоевград прецени, че от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение, че  лицата са съпричастни към  извършването на престъплението, за което им е повдигнато обвинение и че не е налице опасност от укриване,но е налична опасност от извършване на друго престъпление.

Определението на Окръжен съд Благоевград подлежи на обжалване  в три дневен срок пред Апелативен съд София, в случай на жалба делото е насрочено за 07.12.2023 г. от 10:00 часа.

Припомняме, че под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура-Благоевград, съвместно с Регионална дирекция „Гранична полиция“ – Кюстендил и ГПУ – Благоевград, се води разследване по образувано досъдебно производство срещу организирана престъпна група, чиято дейност е разпространение на наркотични вещества, както и държане на наркотични вещества с цел разпространение.

Двама основни свидетели Жоро Топузов и Никол Тодоровска са издали бандата, за които има данни, че се занимават с незаконната дейност от началото на 2023 година. 

С постановление на прокурор в Окръжна прокуратура-Благоевград в качеството на обвиняеми за участие в организирана престъпна група са привлечени четири лица - Антон Деничин на 36г., Антон Пламенов Димитров на 28г., Васил Крушалийски на 33г., и Найден Асенов на 24., от гр. Симитли. Престъпното деяние е квалифицирано по чл. 321 ал. 3 пр. 2 и 3, т. 2, вр. ал.1 и 2 от НК.

В качеството на обвиняем е привлечен и Кр. Чакъров на 24г., за престъпление по чл.354а ал.1 от НК, който е закупил 1 кг. канабис от участниците в престъпната група. Той е родом от гр. Стара Загора, но е студент в София, където в жилището което обитава са намерени и други опиати.

По рано днес на брифинг говорителят на Окръжна прокуратура – Благоевград Ирина Аспарухова каза, че под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура - Благоевград, съвместно с Регионалната дирекция „Гранична полиция“ – Кюстендил и Граничното полицейско управление (ГПУ) – Благоевград, се води разследване по образувано досъдебно производство срещу организирана престъпна група, чиято дейност е разпространение на наркотични вещества, както и държане на наркотични вещества с цел разпространение. 

На брифинга присъстваха наблюдаващият прокурор Георги Мадолев, директорът на Регионалната дирекция „Гранична полиция“ в Кюстендил Светослав Костадинов и началникът на ГПУ – Благоевград Владимир Карадаков. 

Наблюдаващият прокурор Мадолев каза, че досъдебното производство е започнало преди два дни. Извършени са претърсвания на множество адреси на територията на община Симитли и в София, като при тях са намерени голямо количество канабис - около 20 килограма. По време на претърсванията на адреси в София е намерено една част от количеството, което групата е разпространила на лице от столицата, посочи той. 

Привлечени като обвиняеми са петима души, като четирима от тях са участвали в организираната престъпна група, с цел разпространение на наркотични вещества, а петото лице е придобило количество от тях, каза прокурорът. Те са привлечени като обвиняеми вчера в късния следобед и предстои да бъде внесено искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ за четиримата, допълни той. 

Обвиненията, които са повдигнати на четиримата, са за участие в организирана престъпна група, с цел извършване на престъпления, свързани с наркотични вещества, и престъпление за държане и разпространение на наркотични вещества, каза наблюдаващият прокурор. Той допълни, че обвинените са с чисто съдебно минало. 

Директорът на Регионалната дирекция „Гранична полиция“ в Кюстендил Светослав Костадинов каза, че за няколко месеца са извършени оперативни действия и са се събрали се достатъчно факти и обстоятелства, на базата на които е организирана и осъществена специализираната полицейска акция в София, Благоевград и Симитли. В хода на операцията са задържани седем български граждани, като четирима от тях - в Благоевград и Симитли, а трима - в София. Проверени са и девет обекта в Благоевград и Симитли, както и три жилищни сгради в София, посочи той. 

При проверките са намерени множество прахообразни вещества. При първоначални проверки те са амфетамини, метамфетамин, екстази и голямо количество сух канабис, готов за употреба. Също така от Главната дирекция „Гранична полиция“ в София, в един от апартаментите са установили и създадена лаборатория, но предстои да установят допълнителни факти, каза директорът.  

Началникът на ГПУ – Благоевград Владимир Карадаков обясни, че от страна на оперативните служби на управлението е извършена голяма по обем оперативна работа. Първоначално получихме информацията, после я разширихме с независими оперативни източници. Потвърдихме, че става дума за организирана престъпна група, установихме, че става въпрос за много голяма конспиративност от тяхна страна, така че да не бъдат задържани, каза Карадаков. 

Той обясни, че заловените доста често са сменяли схемите на разпространение на наркотици. Тези лица са намерили доста силен пласмент в София и бързо вървеше продукцията, каза началникът на ГПУ. 

Началникът посочи, че всичко е било внимателно планирано във взаимодействие с Главната дирекция „Гранична полиция“ и след като се е събрала достатъчно оперативна информация, за да може да бъде реализирана акцията и да има евентуално досъдебно производство, се е пристъпило към реализация. 


 
Съдът остави в ареста наркобандата от Симитли
Съдът остави в ареста наркобандата от Симитли
Съдът остави в ареста наркобандата от Симитли
Съдът остави в ареста наркобандата от Симитли

Добавени коментари

СТРАХ публикува:
02 Декември 2023 | 18:10
КАНАБИСА Е САДЕН ПО ТРОСКОВО И ПО ГРАДЕСКАТА РИДИНА ЗНАЕ СЕ СИЧКО.
асен публикува:
02 Декември 2023 | 09:47
казах му на мишката от дългата махала че тоя орански юли сакатото с таксито много клапа е се да види, апа бърди е толко глупав че си казва всичко тъпо копеле

Добавете Вашия коментар

TOP