Съдът остави без вода МВЕЦ-а на Иван Давидков на р. Ощавска, получавал неизвестно как от БДЗБР разрешително за водовземане 10 г. след забраната на държавата

19 Юли 2023 | 09:08
1 коментара
Общество
Благоевград
Съдът остави без вода МВЕЦ-а на Иван Давидков на р. Ощавска, получавал неизвестно как от БДЗБР разрешително за водовземане 10 г. след забраната на държавата
Отказано разрешително за водовземане от Ощавска река с цел производство на електроенергия посредством МВЕЦ „Ощава” извади от строя инвестиция за милиони левове от страна на благоевградския бизнесмен Иван Давидков-Яйцето. Сега той има МВЕЦ, но няма възможност да го зарежда с вода.

Казусът възниква миналата година, когато на 8 юли 2022 г. фирма „Електро Инвест Бг“ ЕООД подава в Басейнова дирекция „Западнобеломорски район” /БДЗБР/ заявление за издаване на разрешително за водовземане от повърхностен воден обект – река Ощавска, ляв приток на река Струма, в землището на с. Ощава, община Кресна, с цел производство на електроенергия посредством МВЕЦ.

Към заявлението Давидков прилага и доклад за параметрите и техническото състояние на съоръженията на МВЕЦ „Ощава”, схема, описваща пътя на водата до МВЕЦ „Ощава”, Разрешение № СТ-05-407/22.03.2019 г. на началника на ДНСК за ползването на строежа на централата на р. Ощавска и др. Централата има разрешително за водовземане още от 2010 г., когато е ползвано от предишния й собственик „Роуд енерджи“ ООД на съдружниците от Благоевгад Георги Пъхков, Георги Иванов и Лиляна Пъхкова.

През 2013 г. те продават МВЕЦ-а на Иван Давидков-Яйцето и действието на разрешителното е прехвърлено на новия собственик. С още 2 продължения той разполага с редовно разрешително за водовземане до 03.09.2020 г. С Решение № ПО-01-140/05.11.2020 г. обаче директорът на БДЗБР – Благоевград отказва да продължи срока му на действие с мотив, че от 2010 г. река Ощавска попада в защитена зона „Кресна-Илинденци” и в зона за защита по Натура 2000, освен това е включена в списъка на защитените зони за опазване на дивите птици и за реката е предвидена мярка за недопускане на нови негативни промени в хидроморфологичните характеристики, в т.ч. посредством ВЕЦ.

Административен съд – Благоевград, където Давидков вкара отказа на БДЗБР да даде вода за МВЕЦ-а, вчера отхвърли жалбата му и се съгласи напълно с мотивите на дирекцията, че с оглед попадането на централата в защитена зона „Кресна-Илинденци” искането за издаване на разрешително за водовземане въобще е недопустимо.Заради това вето през 2011 г. ВАС спря строежа на четири малки водноелектрически централи в дефилето на река Струма, в района на град Кресна, които бяха проект на столичната фирма „ДЕК Енерджи” ООД.

Отказани от идеята им да правят електричество от води в Кресненско през изминалите 13 г. бяха и други инвеститори. Което повдига и резонния въпрос как въпреки изричните забрани през юли 2017 г. бившият директор на БДЗБР Момчил Пашов е продължил срока на действие на разрешителното за водовземане на МВЕЦ „Ощава“ и има ли и други такива изключения на територията на областта.източник: вестник Струма

Добавени коментари

Илия публикува:
19 Юли 2023 | 12:37
Боклук

Добавете Вашия коментар

TOP