Съдът допусна иска на Гешев срещу закриването на спецправосъдието

17 Май 2022 | 12:29
0 коментара
Политика
Съдът допусна иска на Гешев срещу закриването на спецправосъдието

Единодушно с 10 гласа "за" Конституционният съд (КС) допусна за разглеждане искането на главния прокурор Иван Гешев да бъдат обявени за противоконституционни промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ), с които се закрива спецправосъдието.

Гешев оспори решението на Народното събрание, с което бе решено специализирасните структури да бъдат закрити, а след обнародване на промените в Закона за съдебната власт те трябваше да влязат в сила на практика 3 месеца по-късно - от 29 юли.

Решението на Конституционния съд да допусне до разглеждане искането на главния прокурор може да доведе до забавяне на множество процедури, свързани със закриването на специализираните структури и да повлияе както на преназначаването на магистратите в други съдилища и прокуратури, така и за преместването на делата в други съдилища и прокуратури по компетентност.

Висшият съдебен съвет вероятно ще "замрази" всички процедури по преназначаване на магистратите докато Конституционният съд не се произнесе с решение, а не е известно и какво ще се случи с преместването на делата и как ще бъде организирана работата.

След като допусна искането на Гешев Конституционният съд ще изиска становища както от спецструктурите, така и от министерството на правосъдието, юристи и представители на академичната общност.

Едва след като събере становищата и обсъди делото по същество, ще има произнасяне с окончателен акт дали решението на Народното събрание противоречи на конституцията или не.

Добавете Вашия коментар

TOP