Съдружник на Джипсовете отстранен от поръчката за 2.5 млн. лв. в Благоевград

04 Септември 2020 | 18:22
0 коментара
Общество

Фирмата, която преди година спечели изграждането на подлез към кв. „Грамада“ в Благоевград, е отстранена от повторната обществена поръчка за същия строителен обект.

Благоевградското дружество „Благоустройствени строежи“ ЕООД, чийто собственик е банскалията Константин Обецанов, който е един от съдружниците на Джипсовете, и софийското „Трейс Груп Холд“ АД участваха заедно като едно обединение в поръчката. В становището си за съответствие на офертите на кандидатите с изискванията на възложителя комисията по провеждането на поръчката е отбелязала, че тяхната не отговаря на условията, тъй като в техническото си предложение в част „Пътна“ е посочен общ гаранционен срок 24 години, което надвишава максимално допустимия гаранционен срок, предвиден по наредба, в случая 6 г. Заради несъобразяването с поставените изисквания консорциумът е отстранен от участие в поръчката.

Поръчката за строителство на подлез към кв. „Грамада” се обяви повторно в началото на тази година, тъй като малко преди финала проведената веднъж процедура бе отменена заради пропуски, които биха довели до сериозна финансова санкция за общината. Прогнозната стойност на обекта е 2 496 774,85лв. без ДДС.

Преди местните избори за победител в поръчката бе обявено обединението „Грамада Строй“ на „Благоустройствени строежи“ ЕООД и столичната „Инж Стандарт“ ООД, дори бе направена първа копка, но договор се оказа, че не е подписан. Избраният да строи консорциум заведе дело в КЗК срещу заповедта на кмета инж. Р. Томов да анулира проведената поръчка, но го загуби. Заради делото обаче процедурата по провеждане на втората поръчка бе временно замразена.

В конкуренция за мащабното строителство остават още двама участници – „Грома Холд“ ЕООД с управител Виктор Велев и дружество „Грамада 2020“, в което са благоевградската фирма „Универсал Строй Консулт“ ООД на Георги Ганджов и Петър Парашкански, и пловдивското дружество „Европейски пътища” АД, представлявано от Анка Савева и Маргарита Попиванова. Ценовите им оферти бяха отворени вчера.

Предложението на „Грамада 2020“, представлявано от Г. Ганджов, е 2 399 751,25 лв. без ДДС, или 2 879 701,50 лв. с ДДС. Конкурентите им от „Грома Холд“ ЕООД са с ценова оферта 2 485 819,73 лв. без ДДС, или 2 982 983,68 лв. с ДДС.

Според обявените условия на възложителя на поръчката тежестта на ценовото предложение като показател е 60, т.е. не е определяща за избора на изпълнител, а максималният срок за извършване на строителните дейности е 420 дни. Строителството на подлез към кв. „Грамада“ се финансира по проект „Интегриран градски транспорт на Благоевград“ по ОП „Региони в растеж 2014-2020“.

Очаква се комисията да излезе с предложение до кмета за избор на изпълнител.в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP