Съдия Екатерина Николова отмени заповедите за задържане на ексшефа на ДАНС Д. Георгиев, С. Ташков и дансаджията Д. Кръстев за убитото диво прасе край Симитли

17 Октомври 2021 | 10:11
1 коментара
Общество
Съдия Екатерина Николова отмени заповедите за задържане на ексшефа на ДАНС Д. Георгиев, С. Ташков и дансаджията Д. Кръстев за убитото диво прасе край Симитли

Районен съд – Благоевград отмени полицейските заповеди за 24-часово задържане за бракониерски лов край Симитли на ексдиректора на ДАНС Димитър Георгиев, президента на ФК „Витоша” /Бистрица/ Сергей Ташков и на служителя в ДАНС Димитър Кръстев.

Припомняме, че тримата атакуваха в съда заповедите с мотива, че всички били издадени в 00.05 часа на 21 юли, което е незаконно, защото следствено дело на тази дата за 5 минути не е било образувано.  Това е установено и от съдия Екатерина Николова в хода на делата, които бяха образувани по жалбите. От изисканите доказателства става ясно, че основание за издаване на полицейските заповеди за задържане в посочения час е разследване на незаконен лов и убито прасе, престъпление по чл. 237 от НК.

От представената справка е установено, че следственото дело № 81 от 2021 г.  е образувано в следствения отдел на Окръжна прокуратура 5-6 часа по- късно, след като на местопроизшествието пристигнал дежурен следовател. Отделно от това, като свидетел е изслушан Димитър Андреев, който в онази нощ като служител в дивечовъдния участък бил там, за да захрани хранилките. Той свидетелствал, че на пътя видял клатушкащо се диво прасе, което се ударило в неговия джип. Тъй като си помислил, че може да е болно, го застрелял и го качил в багажника, за да го откара за изследване в лаборатория. По пътя се засякъл с автомобила, в който пътували бившият шеф на ДАНС Димитър Георгиев, Сергей Ташков, който отговарял за дивечовъдния участък, и служителя на ДАНС Димитър Кръстев.

Любопитното е, че в свидетелските си показания пред съда полицейският служител, който е издал заповедите за 24-часово задържане, потвърждава, че Димитър Андреев казал пред него, че той е застрелял дивото прасе. След анализ на събраните доказателства съдия Екатерина Николова счита, че полицейските заповеди за задържане на тримата са незаконосъобразни и вчера ги отмени. Решението подлежи на обжалване пред Административен съд – Благоевград.

Припомняме, че след сигнал за незаконен лов при полицейска операция на 20 юли около 23 ч. край Симитли бяха задържани петима мъже – ексшефът на ДАНС Димитър Георгиев, действащият служител на ДАНС Димитър Кръстев, президентът на ФК „Витоша” /Бистрица/ Сергей Ташков-Бейката, бизнесменът Димитър Андреев и горският от „ДГС Симитли” Владимир Петров. При проверката на два джипа в с. Полена в единия бе открито убито диво прасе, като ловците нямали разрешително за лов от Горското. Такова разрешително се издава задължително при всеки ловен излет, но дори и да са имали, те са извършили закононарушение, тъй като нощният лов е забранен, обясниха от ЮЗДП.

Тъй като бракониерският лов е престъпление по Наказателния кодекс, за случая бе уведомена прокуратурата. На място бе пристигнал дежурен следовател от отдела към Окръжна прокуратура, под чието ръководство са започнали процесуално-следствените действия по случая. Иззети са двата джипа, 4 ловни пушки „Магнум“ с оптика и заглушители, западно производство, множество боеприпаси, всички законно притежавани. А трупът на дивото прасе бе откаран за съхранение в хладилна камера на ДЛС „Витошко-Студена“.

Петимата мъже бяха задържани за 24 ч. във Второ РУ – Благоевград. Образувано бе досъдебно производство под надзора на Районна прокуратура за престъпление по чл. 237, ал. 1 от НК – бракониерски лов, за което се предвижда до 1 г. затвор и глоба от 100 до 300 лв. Тъй като се касае за леко престъпление, а и петимата са неосъждани, от прокуратурата не бе направено искане за удължаване на престоя им в ареста и след изтичане на 24-часовото полицейско задържане всички бяха освободени.

В хода на разследването са назначени балистични експертизи, а от заключенията на вещите лица зависи кои ще бъдат привлечени като обвиняеми за бракониерския лов, осъществен на територията на държавния дивечовъден участък „Дебелия рид”, който се стопанисва от „ДГС Симитли”. Отстрелът на дивеча може да се извършва само по линия на организирания ловен туризъм от ловци срещу заплащане по утвърден ценоразпис от министъра на земеделието, храните и горите, съобщиха за „Струма“ от ЮЗДП.

„ДГС Симитли” има сключен договор от 08.07.2021 г. с фирма „Бесер-1970“ за реализиране на плана за отстрел за настоящия ловен сезон във въпросния участък. По силата на този договор за всеки ловен излет на ловец или ловци, осигурени от фирмата, трябва предварително да се направи заявка, да се издаде разрешително и да се осигури придружител от горското стопанство. Фирма „Бесер-1970” ЕООД, с която е сключен договорът, е собственост на президента на ФК „Витоша“ /Бистрица/ Сергей Ташков. За ловния излет с негово участие е нямало нито заявка, нито разрешително и документи, стана ясно веднага след случая.

След инцидента горският служител Владимир Петров подаде молба за напускане в ГС – Симитли. Бизнесменът Сергей Ташков, както и ексшефът на ДАНС Димитър Георгиев отрекоха обвиненията за участие в бракониерски лов. Сергей Ташков заяви, че в неговия джип са пътували той, детето му, Димитър Георгиев и действащият служител, а откритото прасе било в друг автомобил зад тях, с който нямали нищо общо.

Дали вчерашното съдебно решение е индикация и за развръзката по разследването, ще стане ясно след време. Ако  Административен съд като последна инстанция потвърди решението на Районен съд – Благоевград, то  тримата жалбоподатели имат право да заведат дела по Закона за отговорността на държавата и да предявят иск за обезщетения за причинени неимуществени вреди.в.Струма

Добавени коментари

Елена Т. публикува:
17 Октомври 2021 | 10:44
Добре че ми го пуснаха! ГЕРБ ПОБЕДА ГЕРБ ПОБЕДА! А да ви е яд сега господа! Ние сме навсякъде ние сме ГЕРБ ние сме силни!

Добавете Вашия коментар

TOP