Съдебен служител и социален асистент сред новите специалности ще има в благоевградските гимназии

09 Февруари 2024 | 11:40
0 коментара
Общество
Благоевград
Съдебен служител и социален асистент сред новите специалности ще има в благоевградските гимназии

На заседание на  Комисията по заетост към Областния съвет за развитие, под председателството на областния управител Мария Димова, бе приет държавният план-прием и допълнителният държавен план-прием за учебната 2024/2025 г. за област Благоевград.

Областният управител откри заседанието, на което бе актуализиран  съставът на Комисията по заетост като първа точка от дневния ред. Началникът на РУО Благоевград- Ивайло Златанов, представи анализ за състоянието на училищната мрежа и изготвеното обобщено предложение за държавен план-прием и допълнителен държавен план-прием за област Благоевград за учебната 2024/2025 година.

          Броят на образователните институции в област Благоевград, които ще реализират държавен план-прием след VII клас е 60, разпределени в професионални и профилирани гимназии, средни и обединени училища. Предложени са общо 121 паралелки с 3 146 места в тях при пълнямост 26 ученици. През учебната 2023/2024 година в седми клас от образователните институции на територията на област Благоевград към 01.12.2023 г. се обучават 2 944 ученици. Наблюдава се намаление на броя на учениците в седми клас на ниво област с 147 ученици.

Предложението за държавния план-прием в V клас за област Благоевград предвижда 2 паралелки с 52 места при клас от 26 ученици – една паралелка в ПМГ „Акад. Сергей Корольов“, гр. Благоевград и една паралелка в ПМГ „Яне Сандански“, гр. Гоце Делчев.

Общо за област Благоевград в X клас в обединените училища през учебната 2023/2024 г. се обучават 72 ученици, разпределени в 5 паралелки в общините Сатовча, Симитли и Гърмен. Предложение за допълнителен държавен план-прием за учебната 2024/2025 година е направено от НПГ „Димитър Талев“, гр. Гоце Делчев,  за приема на учениците от ОбУ „Христо Ботев“, с. Долно Дряново, общ. Гърмен, и ОбУ „Христо Ботев“, с. Дъбница, общ. Гърмен, за две паралелки по специалност „Програмно осигуряване“ от професия „Програмист“.

Комисията одобри обучение по 3 нови за областта специалности  от професии – "Съдебен служител"/специалност "Съдебна администрация", „Техник - механизатор“/ специалност „Механизация на горското стопанство“ и "Социален асистент"/ специалност "Подпомагане на възрастни".

Професионалната гимназия по икономика в Благоевград ще предложи на учениците обучение за професията „Съдебен служител“, специалност „Съдебна администрация“, Лесотехническата гимназия в Банско пък ще разкрие нова специалност „Техник-механизатор“. Професионално-техническата гимназия в Сандански – „Техник на електронна техника“, а Професионалната гимназия в Гоце Делчев ще обучава през следващата учебна година за професията „Програмист“.  Професионалното направление „Социален работник“ ще бъде разкрито в средното училище в село Микрево, а в това в Рибново ще открият специалност „Икономист-информатик“.

За учебната 2024/2025 г. форма на обучение чрез работа (дуална форма на обучение) предлагат Благоевградска професионална гимназия „Ичко Бойчев“- Благоевград и СУ „Антон Попов“, гр. Петрич.

До края на месец април Министерството на образованието следва да утвърди държавния план-прием и допълнителния план-прием за следващата учебна година.

Добавете Вашия коментар

TOP