Събират директорите на държавните и общинските училища от цялата страна на среща за STEM центровете

17 Февруари 2023 | 08:45
0 коментара
Общество
Събират директорите на държавните и общинските училища от цялата страна на среща за STEM центровете

Министерство на образованието и науката и Изпълнителна агенция "Програма за образование" събират директорите на държавните и общинските училища на работна среща, на чиято основна тема ще бъдат STEM центровете и иновативната образователна среда.

На срещата ще бъдат разяснени концепцията за училищна STEM среда, добрите практики при изграждане на центрове, както и процедурите за финансиране по Националния план за възстановяване и устойчивост. Срещата ще бъде открита от министъра на образованието и науката проф. Сашо Пенов.

 

БГНЕС припомня, че със средства по Плана за възстановяване и устойчивост трябва да бъдат изградени STEM кабинети във всички 2243 училища в страната. Планираният ресурс е 576 млн. лв. с ДДС, а периодът за изпълнение – до 2026 година. Всяко общинско и държавно учебно заведение ще има модерно пространство за обучение, изследване, експерименти. Целта е изграждане на образователна среда, повишаване на квалификацията на педагогическите кадри, въвеждане на приложно и проектно базирано обучение по природни науки, математика, технологии. Финансирането ще бъде според големината на училището – при 50 ученици – до 50 000 лева, при над 1001 – до 600 000 лева. Отделно от това е предвидено финансиране и за оформяне на високотехнологични класни стаи, за които сумите са съответно до 10 000 и до 80 000 лева. Училищата, които имат изградени STEM центрове, могат да надграждат, но за тях финансирането е редуцирано – от 50 до 300 000 лева. /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP