Свлачище зад сградата на Историческия музей в Благоевград залива с кал площад „Народни будители“

04 Март 2022 | 14:03
0 коментара
Общество
Свлачище зад сградата на Историческия музей в Благоевград залива с кал площад  Народни будители

Свлачище зад сградата на Регионалния исторически музей в Благоевград залива с кална вода площад „Народни будители“ при всеки дъжд, сигнализираха читатели на вестник „Струма“. Проблемът е от години и разрешаването му вече не търпи отлагане. Земната маса е стигнала почти до ръба на подпорната стена, която отделя ската от сградата на РИМ, а пространството е обрасло с храсталаци. Директорът на музея Кирил Алексиев заяви, че няколко пъти е сигнализирал за свлачището в общината. За първи път конкретни мерки били предприети миналата есен.

„В края на ноември, началото на декември специалисти от общинската фирма „Биострой“ съвместно с експерти от ВиК направиха оглед и отпушиха затлачените шахти, които идват от парк Ловен дом в района при паметника на Веса Бараковска, обясни шефът на Регионалния музей. Това в голяма степен спасило ситуацията, но свлечената земна маса докато не бъде изнесена и почистена, ще продължава да създава проблеми и при дъждовно време цялото площадно пространство ще продължи да се залива с кал.

„Все още нямаме бюджет и нищо не можем да предвидим в конкретни срокове. Очакваме реакция и на исканията ни за помощ за отстраняване на щетите от декемврийските порои в цялата община, за които сме сигнализирали навсякъде, където може, чакаме реакция и от междуведомствената комисия, но още нямаме никакъв отговор“, коментира кметът Илко Стоянов.

Добавете Вашия коментар

TOP