Свиване на общинската администрация с 22 щата предлага кметът М. Байкушев, прогнозира 500 000 лв. икономии на година

20 Декември 2023 | 11:32
2 коментара
Общество
Благоевград
Свиване на общинската администрация с 22 щата предлага кметът М. Байкушев, прогнозира 500 000 лв. икономии на година
С 22 щата да се намали общата численост на общинската администрация предлага в проекта си за нова структура кметът на Благоевград Методи Байкушев. Той мотивира искането си до общинските съветници със становище, че числеността е ненужно раздута, а обемът на изпълняваните дейности не отговаря на броя длъжности и не осигурява пълна заетост на работния ден в някои отдели и дирекции. За да сведе до минимум общинското дофинансиране на административния апарат, което е за сметка на местните приходи, градоначалникът го е свалил под 13%, като за сравнение сочи, че средно в страната тази численост е 22%.

Байкушев предлага екип с 4-ма зам. кметове с ресори „Строителство и екология“, „Финанси, икономика, европроекти и управление на собствеността“, „Образование и бизнес развитие“ и „Култура, спорт и туризъм“. Дирекция „Финанси“ остава без директор. Създава се нова дирекция „Правно-нормативно обслужване и обществени поръчки“ с два отдела, като в „Правно-нормативно обслужване“ се орязват 2 щата. С един по-малко ще е и съставът на Дирекция „Местни данъци и такси“. Сегашната Дирекция „Икономическо развитие и управление на собствеността“ се преобразува в Дирекция „Общинска собственост и стопански дейности“ с екип от общо 11 души, на които ще се възложи освен управлението на общинската собственост, земеделие и гори и част от функциите по икономическо развитие, свързани с общинските търговски дружества.

Дирекция „Архитектура и устройствено планиране“ запазва трите си отдела, като длъжностите „Технически архив“ и „Административно обслужване“ от отдел „Архитектура и проектиране“ се преназначават в отдел „Канцелария“ и се открива позиция за ландшафтен архитект. Съкращава се 1 свободна длъжност в отдел „Инвестиционни проекти и контрол по строителството“ а 1 човек от отдел „Кадастър, регулация и земеразделяне“ се премества в „Канцелария“.

Служителите в Дирекция „Планиране на инвестиционната дейност, строителство и екология“ от 17 падат на 11, като експертите в сферата на екологията (5-има души) се преназначават в отдел „Екология“ със заложена численост 6-има души, като длъжността главен еколог отпада.

Дирекция „Европроекти и програми“ от 13 щата се свива на 11, като един се преназначава в „Канцелария“, а свободна бройка се закрива. Без промяна остава щатното разписание в отдел „Гражданско състояние и регистрация“. Съкращават се директорските длъжности „Образование“, „Култура, спорт, туризъм“, „Социална и жилищна политика“ и „Здравеопазване“ и ангажиментите им ще се поемат от експерти, които ще се назначат към второстепенните разпоредители с бюджет, който към момента ръководят.


Щатното разписание на администрацията, дофинансирана с местни приходи, също се свива. Запазват се двата отдела в Дирекция „Информационно и административно обслужване“, като единият се преименува на „Информационно-техническо обслужване“, с 8 вместо досегашните 9 щата, а отдел „Канцелария“ от 8 става с 12 служители.

Закриват се длъжностите гл. експерт „Превенция и защита при бедствия и аварии“ и гл. експерт „Защита на данните“, чиито ангажименти ще се възложат на външен експерт. Без промяна остава администрацията на ОбС.

Ако ОбС приеме съображенията на кмета М. Байкушев, администрацията ще се свие от 207 на 185 души, като градоначалникът счита, че това няма да повлияе на качеството и ефективността на работа на общинските чиновници. /Струма бг

Добавени коментари

реален гражданин публикува:
21 Декември 2023 | 05:57
Браво кмете така се работи! Всеки един служител на администрацията трябва да работи за гражданите на Благоевград.Стига некомпетентни администратори а такива които да решават проблемите на хората!
Хахах публикува:
20 Декември 2023 | 19:55
Махаш работещи, за да сложиш директори и зам.кметове- нали не смята Извънземното, че народа е прост?

Добавете Вашия коментар

TOP