Светът скърби за Елизабет Втора - цветя и поклонения в памет на кралицата

09 Септември 2022 | 08:48
0 коментара
Общество
Светът скърби за Елизабет Втора - цветя и поклонения в памет на кралицата

Лидери от всички краища на света се обединиха за кратко вчера, за да отдадат почит на кралица Елизабет II, след като най-дълго управлявалият монарх в света почина в дома си в Шотландия на 96-годишна възраст.

 

Почитта си изказаха страни, които тя е управлявала и такива, с които е воювала, от малки територии до най-могъщите правителства на планетата, от вековни институции до държави, които още не са били създадени, когато тя се е възкачила на трона.

Световните чествания бяха ръководени от Британската общност - асоциацията на страните, които преди това са били част от Британската империя, както и от останалите ѝ отвъдморски територии.

Министър-председателят на Индия Нарендра Моди заяви, че е "наранен" от смъртта ѝ.

Президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса си спомни как двамата с кралицата са разговаряли за Нелсън Мандела, а новоизбраният президент на Кения Уилям Руто приветства нейното "възхитително" ръководство на Британската общност.

Премиерът на Австралия Антъни Албанезе отдаде почит на нейното "вечно благоприличие" и заяви, че смъртта ѝ слага "край на една епоха".

На другия край на света канадският министър-председател Джъстин Трюдо заяви, че Елизабет, която като кралица е била държавен глава на Канада, е била "постоянно присъствие в живота ни - и нейната служба на канадците завинаги ще остане важна част от историята на нашата страна".

Най-малките членове на Британската общност също отдадоха почит, като Дейвид Бърт, премиер на малката британска територия Бермуда, приветства нейния "живот на неограничен дълг".

 

Президентът на САЩ Джо Байдън нарече кралицата първият британски монарх, който е установил лична връзка с хората по света, като нареди знамената в Белия дом и правителствените сгради да бъдат спуснати наполовина в нейна чест.

"Кралица Елизабет II беше държавник с несравнимо достойнство и постоянство, който задълбочи основополагащия съюз между Обединеното кралство и Съединените щати. Тя допринесе за това отношенията ни да станат специални", каза той.

Други държави, които не са толкова приятелски настроени към Великобритания, също изпратиха съболезнователни адреси.

Руският президент Владимир Путин поднесе съболезнованията си на крал Чарлз III, като пожела на новия монарх "смелост и устойчивост" след кончината на майка му, въпреки че Великобритания е начело на Запада в налагането на санкции на Москва заради инвазията ѝ в Украйна.

Германия, която по време на живота на кралицата се превърна от най-големия враг на Великобритания в неин могъщ съюзник, я приветства като "символ на помирението" след двете световни войни.

"Нейният ангажимент за германско-британското помирение след ужасите на Втората световна война ще остане незабравен", заяви германският канцлер Олаф Шолц.

Японският министър-председател Фумио Кишида също изрази това мнение.

"Тя изигра значителна роля в създаването на световния мир и просперитет", каза Кишида и добави, че смъртта на кралицата е "голяма загуба" за международната общност.

 

Аржентина, която води и загуби ожесточена война с Великобритания за Фолклендските острови през 1982 г., изрази своето "съжаление" за кончината на Елизабет. В лаконично изявление на външното министерство правителството изрази скръбта си и заяви, че "е заедно с британския народ и кралското семейство в този момент на скръб".

Съветът за сигурност на Организацията на обединените нации запази минута мълчание.

Кралица Елизабет е била "обект на широко възхищение заради нейното благородство, достойнство и всеотдайност по целия свят. Тя беше успокояващо присъствие през десетилетията на радикални промени", заяви генералният секретар на ООН Антонио Гутериш.

Във Ватикана папа Франциск заяви, че е "дълбоко натъжен" от смъртта ѝ и ще се моли за покойната кралица, както и за крал Чарлз.

Лидерите на Европейския съюз изразиха съжаление за смъртта на кралицата, която беше държавен глава на Великобритания през целия период на нейното членство в ЕС и евентуалното ѝ напускане.

"Наричана някога "Елизабет Непоколебимата", тя не преставаше да ни показва значението на трайните ценности в съвременния свят", заяви председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел.

Филип, крал на Белгия, който има близка семейна връзка с британската аристокрация, почете кралицата като "изключителна личност".

Шведският крал Карл XVI Густав я нарече "добър приятел на моето семейство и връзка с общата ни семейна история".

Испанският крал Фелипе VI заяви, че тя "е написала едни от най-значимите глави от историята".

А кралят на Саудитска Арабия Салман отбеляза, че "Нейно Величество беше модел на лидерство, който ще бъде увековечен в ... историята".

Президентът на Франция Еманюел Макрон нарече кралица Елизабет II "приятелка на Франция..., която е оставила завинаги следа в своята страна и своя век", след съобщението за нейната смърт.

"Нейно Величество кралица Елизабет II олицетворяваше приемствеността и единството на британската нация в продължение на повече от 70 години", написа той в Туитър.

"Ще я запомня като приятелка на Франция, добросърдечна кралица, която остави завинаги следа в своята страна и в своето време".

Бившият френски президент Никола Саркози заяви, че кралицата "е била символ на неизменното приятелство между нашите двете страни и на ценностите, на които то се основава".

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп отдаде почит на "трайната дипломация" на кралица Елизабет и "огромното наследство", която тя е оставила, допринасяйки за мира. /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP