Световната новина! Вторият импийчмънт на Тръмп вече е факт!

14 Януари 2021 | 07:25
0 коментара
Общество

Вторият импийчмънт на американския президент Доналд Тръмп вече е факт!

 

Мнозинството от конгресмените в Камарата на представителите на САЩ (долната камара на американския Конгрес) подкрепи инициативата за импийчмънт на президента Доналд Тръмп по обвинение в подстрекаване към метеж.

 

Така той стана първият държавен глава в историята на САЩ, подлаган на импийчмънт два пъти. 

 

С 232 гласа "за" срещу 197 "против" Конгресът гласува за импийчмънт на президента Доналд Тръмп с обвинението "за подстрекателство към въстание".

"Протестиращите, които нахлуха в Капитолия, не бяха патриоти, те бяха вътрешни терористи, изпратени от президента, заяви Нанси Пелоси. И продължи: Президентът е заплаха за нацията и трябва да си отиде".

 

РЕЗОЛЮЦИЯТА за импийчмънт бе одобрена от 232 членове на Конгреса (222 демократи, 10 републиканци). Против гласуваха 197 републиканци. Не участваха в гласуването 4 републиканци.

 

Разискванията по резолюцията бяха особено разгорещени и продължиха над 7 часа и половина.

 

Те бяха предавани директно по американския държавен телевизионен канал C-span.

 

Сега обвинителният акт ще отиде в Сената, където процедурата ще се превърне в съдебен процес. Според графика на горната камара на Конгреса обаче тя ще може да се занимае с въпроса за импийчмънта на Тръмп едва след като мандатът му вече ще е приключил.

СЕНАТЪТ не възнамерява да обсъжда каквито и да било сериозни теми до 19 януари, а встъпването в длъжност на новия президент ще бъде на 20 януари.

 

За да започне по-рано, всички 100 сенатори ще трябва да гласуват в подкрепа на това. Лидерът на демократите в горната камара Чък Шумър проучва извънредни възможности за сбирка на сенаторите преди това. Подобен ход би изисквал одобрението на Макконъл.

 

Експерти по процедурата заявиха, че Сенатът е свободен да определя свои собствени правила и може да проведе съдебен процес в рамките на един ден, ако иска. 

 

ИЗСЛУШВАНЕТО се проведе при изключително строги мерки за сигурност. Около сградата на Конгреса бяха издигнати високи железни прегради. В района бяха разположени голям брой полицаи, както и представители на националната гвардия. Десетки служещи в гвардията бяха и вътре в сградата на Капитолия, където бяха заснети да спят на пода.

Въпреки сериозните мерки за сигурност редица американски медии съобщиха, че част от конгресмените са отишли на работа, носейки оръжие.
 

ХИЛЯДИ ВОЙНИЦИ от Националната гвардия са разположени във Вашингтон, вътре в сградата на Конгреса военните са налягали по пода.

 

"В момента във Вашингтон има повече американски военни, отколкото в Ирак и Афганистан взети заедно", съобщи кореспондентът на БТВ Ясен Дараков. Освен това в града има още хиляди полицаи, агенти на Сикрет Сървис. Встъпването в длъжност на новия президент Джо Байдън ще бъде едно най-пазените събития за всички времена - не само на 20 януари, но в дните преди и след това. Същото се отнася и за столиците на всичките 50 американски щата.

 

Органите на реда в цялата страна са в готовност за нови протести, свързани с предаването на властта. Във вторник ФБР предупреди за възможни "въоръжени протести" в дните преди инаугурацията на Байдън на 20 януари. 

 

СИКРЕТ СЪРВИС поема командването на подготовката за охрана в дните преди встъпването в длъжност на избрания президент Джо Байдън. В столицата се появяват все повече блокирани улици и тротоари и може да се забележи засилено полицейско присъствие. В опазването на реда, което се очаква да е на безпрецедентно високо ниво, ще се включат и 15 хиляди служещи в Националната гвардия.
 

ДЕБАТИТЕ за импийчмънт на Доналд Тръмп в Камарата на представителите на американския Конгрес се разгорещиха от самото начало.

Демократите и шепа републиканци казаха, че Тръмп трябва незабавно да бъде отстранен от длъжност заради подстрекаването на свои привърженици да щурмуват Капитолия миналата седмица.

Повечето републиканци обаче заявявиха, че процедурата за нов импийчмънт на президента внася разделение в обществото.

Конгресменът републиканец Джим Джордан от Охайо обвини демократите, че са възразявали на резултатите от предишни избори, както направиха републиканците на изборите миналия ноември. Той повтори и твърденията, че президентските избори миналата година са били фалшифицирани.

Конгресменът демократ от Масачузетс Джим Макгавърн заяви, че демократите не са разпространявали конспиративни теории, че някой президент е спечелил убедително, след като всъщност е загубил, както се прави сега за Тръмп. "Заради изречените големи лъжи умряха хора" при щурма на Капитолия и това е достатъчно основание за импийчмънт, добави той.

"Доналд Тръмп е очевидна и непосредствена опасност за САЩ и трябва да бъде отстранен от длъжност", заяви председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси. "Знаем, че президентът на САЩ подстрекаваше към този бунт, това въоръжено въстание против нашата страна. Той трябва да си върви. Той е очевидна и непосредствена опасност за нацията, която всички ние обичаме", заяви тя по време на дебатите.

Лидерът на републиканците в Камарата на представителите на американския Конгрес Кевин Маккарти каза днес, че президентът Доналд Тръмп носи отговорност за атаката на множество срещу сградата на Капитолия миналата сряда, предаде Ройтерс. Според него Тръмп е трябвало, когато е видял какво се случва, веднага да разкритикува тълпата, атакувала Конгреса.

Междувременно президентът на САЩ Доналд Тръмп призова американците към спокойствие след съобщенията, че се готвят нови протести из цялата страна, предадоха световните агенции.

"След съобщенията за готвени нови демонстрации приканвам да няма НИКАКВО насилие, НИКАКВО нарушаване на закона и НИКАКЪВ вандализъм. Не подкрепям такива неща, те не са това, което е Америка. Призовавам ВСИЧКИ американци да помогнат за успокояване на напрежението. Благодаря ви", се казва в изявление на Тръмп.

 

Може ли да има процес за импийчмънт, ако Тръмп вече го няма? 


Да, процесът може да бъде използван за отстраняване на Тръмп, но и за дисквалификация от заемането на политически пост в бъдеще. Два исторически прецедента, и двата включващи федерални съдии, ясно показват, че Сенатът може изрично да гласува това, като е необходимо само обикновено мнозинство. Пол Кампос, професор по конституционно право в Университета на Колорадо, заяви, че дори Сенатът да не осъди президента, сенаторите могат да проведат второ, отделно гласуване, за да му попречат на бъдещата политическа кариера.

Това би означавало, че демократите, които ще имат мнозинство в Сената, могат да забранят на Тръмп да се кандидатира за президент през 2024 г. Тръмп обаче може да се опита да оспори такова решение в съда, каза Кампос. Върховният съд през 1992 г. реши, че няма да поставя под въпрос решенията на Сената относно начина на водене на процедурите за импийчмънт. "Сенатът има голяма свобода да реши как иска да проведе процес", каза Кампос.

Други правни експерти обаче смятат, че Сенатът може да попречи на Тръмп да заема поста си само ако първо гласува да го осъди в процеса по импийчмънт.

 

Процедурата по импийчмънт остана единствен вариант за отстраняването на Тръмп от власт, след като във вторник вицепрезидентът Майк Пенс каза, че той и правителството няма да задействат процедурата по 25-тата поправка на Конституцията. 

 

Това е ВТОРИЯТ импийчмънт на Тръмп. През декември 2019 г. имаше друг импийчмънт, по обвинения в злоупотреба с власт и възпрепятстване на Конгреса. Тръмп беше оправдан от ръководения от републиканците Сенат през февруари 2020 г.

НИКОГА досега в историята на САЩ президент не е бил отстраняван от власт след импийчмънт. Срещу трима президенти – Тръмп през 2019, Бил Клинтън през 1998 г. и Андрю Джаксън през 1868 г. е бил гласуван импийчмънт в Камарата на представителите, но впоследствие и тримата са били оневинявани от Сената. 
 

ПОГРЕШНО схващане за импийчмънта е, че се отнася до отстраняване на президент от длъжност. В действителност, "импийчмънт" означава само процедурата в Камарата на представителите, която повдига обвинения на президента за "тежки престъпления или простъпки".

 

Ако обикновено мнозинство от 435-те членове на Камарата одобри повдигането на обвинения, процесът преминава към Сената, който провежда съдебен процес.

За осъждане и отстраняване на президент се изисква мнозинство от две трети от стоте сенатори.

 

 

Световната новина! Вторият импийчмънт на Тръмп вече е факт!

 

Добавете Вашия коментар

TOP