Светослав Попов извади кръста в Благоевград

06 Януари 2017 | 13:21
0 коментара
Общество
Светослав Попов извади кръста в Благоевград

25-годишният Светослав Попов извади кръста от ледените води на река Благоевградска Бистрица на Богоявление. Младежът е от групата на Благоевград – център. Учи в Югозападен университет „Неофит Рилски“.  Светослав участва в ритуала на Богоявление за шеста поредна година. Той пожела здраве за всички. Досега не се е разболявал след влизането в ледените води на реката.

Над 70 човека влязоха във водите на реката тази година, за да си пробват късмета на Богоявление. За втора поредна година игуменът на Роженския манастир архимандрит Епифаний отслужи литургия и хвърли кръста в ледените води.

И тази година на ритуала нямаше бой и свади.

За радост на стотиците, събрали се да гледат ритуала, след изваждането на кръста мъжете се хванаха на хоро в ледените води. Инициативата за мъжкото хоро за трета поредна година идва от групата от Плаж махала, които бяха дошли облечени в носии.

Кръстът, който се хвърля в Благоевград, е на 120 години. От няколко години той не остава в късметлията, който го извади от реката, а веднага се връща в църквата. След 40 дни свещенници ще посетят дома на щастливеца и ще извършат молебен за здраве.

След традиционния ритуал с кръста на площад „Македония“ беше осветено бойното знаме на военно формирование 26 400. На ритуала присъстваха кметът д-р Атанас Камбитов, председателят на ОбС Радослав Тасков, зам.-кметове на община Благоевград, общественици и граждани.

Светослав Попов извади кръста в Благоевград
Светослав Попов извади кръста в Благоевград

Добавете Вашия коментар

TOP