Светлинен надпис "КОЙ" „изгря“ снощи на Съдебната палата, Партийния дом, МС и НС

14 Юни 2015 | 13:13
0 коментара
Политика
Светлинен надпис КОЙ  изгря  снощи на Съдебната палата, Партийния дом, МС и НС

Източник: Протестна мрежа

Символичен светлинен надпис "КОЙ" „изгря“ снощи на Съдебната палата, Партийния дом, Министерския съвет и парламента.

Акцията, организирана от „Протестна мрежа“, отбеляза втората годишнина от създаването на протестната инициатива "ДАНСwithme" през 2013 г.

Масовите протести започнаха на 14 юни 2013 г. след скандалното назначение на депутата от ДПС Делян Пеевски за шеф на ДАНС и доведоха не само до оттеглянето му, но и до пренареждането на целия политически живот в страната.

Решението на Народното събрание за избора на Пеевски за шеф на ДАНС преди две години предизвика вълна от протести. На 19 юни парламентът отмени избора на Пеевски, но протестите продължиха с искане за оставка на правителството и нови избори.

Най-многобройният протест бе на 8 юли, когато десетки хиляди изпълниха пространството от Народното събрание до хотел Плиска.

Повече от година след началото на протестните действия - преминали в ежедневни шествия, студентска окупация, ексалация на напрежението и безредици и редица граждански прояви, правителството на Пламен Орешарски подаде оставка.

Думата КОЙ пък се превърна в нарицателно на цялото политико-икономическо задкулисие в управлението на държавата. На този първоначален въпрос - "Кой предложи Пеевски за шеф на ДАНС", задаван многократно от журналисти и протестиращи, управляващите упорито отказваха да дадат отговор.

Добавете Вашия коментар

TOP