Светли вторник от Светлата седмица е днес, имен ден празнуват Виктор и Виктория

18 Април 2023 | 07:28
0 коментара
Общество
България
Светли вторник от Светлата седмица е днес, имен ден празнуват Виктор и Виктория

Светли вторник от Светлата седмица е днес. На днешната дата почитаме и преп. Йоан, както и св. мчк Виктор.

По подобие на Страстната седмица и тази, следваща седмица, има свое название.

Нарича се светла заради божествената светлина на Христовото Възкресение, а това определение носят и отделните ѝ дни.

Самият Великден като най-голям християнски празник се празнува три дни: неделя, понеделник и вторник. В тези дни богослуженията са тържествени и дори имат едно и също съдържание. Така тройно се подчертава величието на Възкресението.

Преподобният Йоан живял през VIII-IX век и бил ученик на свети Григорий Декаполит (чества се на 20 ноември)

и събрат, и сътрудник на свети Йосиф Песнописец. Той приел монашеско пострижение твърде млад и израснал под непосредственото духовно ръководство на своя учител. Отличавал се с голямо смирение и послушание. След смъртта на свети Григорий преподобният Йоан станал игумен на основания от него манастир в Цариград. В това свое служение той удвоил монашеските си подвизи и се грижел не само за своето спасение, но и за спасението на всички духовни братя. Бил убеден защитник на православното учение и смел борец срещу иконоборческата ерес, пише БТА.

А когато император Лъв Арменец предприел гонение срещу почитателите на светите икони,

преподобният Йоан бил подложен на преследване и жестоки мъчения заедно с учителя му Григорий и с църковния поет свети Йосиф. Починал около 820 г. Свети Йосиф Песнописец го погребал близо до гроба на учителя му свети Григорий Декаполит.

Св. мъченик Виктор бил войник по време на царстването на император Марк Аврелий Философ (161-180 г.).

Когато императорът започнал гонение на християните, Виктор се отказал да принесе жертва на боговете. Тези задължителни жертвоприношения били проверка за предаността на войните към боговете, императора и родината, пише bg-patriarshia.bg.

Светецът бил предаден на мъчения, но преминал невредим всички изпитания.

Чрез силата на молитвите си той победил чародей, който оттогава се отказал от врачуването и станал християнин. По молитвата на светеца внезапно прогледнали ослепели войници.

Днес имен ден празнуват всички с имената: Виктор и Виктория.

Те имат имен ден на 18 април, както и на 11 ноември, когато почитаме св. мчк Мина, св. мчци Виктор и Стефанида, св. мчк дякон Викентий, преп. Теодор Студит, изповедник.

Източник: Проф. Иван Желев, БТА/ bg-patriarshia.bg 

Добавете Вашия коментар

TOP