Сурва, весела година! Тъпани и зурни огласиха Разлог от ранни зори!

01 Януари 2018 | 11:53
0 коментара
Култура

Разложките кукери ще прокуждат злото. Празникът е посветен на новото начало. Любовта на местното население към Разложкия чауш е всеизвестна, а традицията се предава от векове.

По традиция на 1 януари на централния площад в Разлог се провежда Новогодишният кукерски карнавал. В него участват хиляди жители от седемте квартала на града, маскирани като кукери, наричани от местните „чауши“. Те представят обичая „гонене на злите сили“ и играят под звуците на зурни и тъпани за здраве и плодородие. Моми и ергени, облечени в традиционни разложки носии, повеждат хорото, което е основна част от програмата на всеки квартал.

Друга съществена част от атрактивното събитие са сурвакарските групи и смешниците, които представят комични сценки. Това е един от най-колоритните и значими карнавали в региона, а основната му цел е да съхрани народните обичаи и традиции.

От векове на векове и от поколения на поколения се предава в Разлог традицията за гонене на злите сили.. Спазвайки обичая и днес, хиляди разложани в кукерски костюми и народни носии ще изпълнят централния площад в града.

На ритуала тази година се очаква да присъства и великият Христо Стоичков, който избра да посрещне новата 2018 година със семейството си в луксозния комплекс „Пирин-голф“!

Добавете Вашия коментар

TOP