Супер новина за шофьорите: Падна цената на бензина, дизелът също тръгва надолу

27 Ноември 2022 | 15:16
0 коментара
Бизнес
Супер новина за шофьорите: Падна цената на бензина, дизелът също тръгва надолу

Средната цена на А95 падна през последните дни под 2.90 лв. за литър, показват данните от платформата Fuelo, пише в. Сега Така най-масово продаваният бензин в петък се търгуваше средно за 2.87 лв. като за последния месец той е поевтинял с 8 стотинки. 

Дизелът остава скъп, но цената му също леко върви надолу - с 5 ст. за месец до 3.30 лв. на литър. По-чувствително поевтинява метанът - с 1.60 лв. за от началото на ноември, и в момента се продава за 3.31 лв. за кг.

При тези цени потребителите получават отстъпка от 25 стотинки на литър. В сряда служебният кабинет гласува допълнителни 38 млн. лв. за удължаване ползването на отстъпка от 25 ст. от литър гориво до края на декември.

"В следващите две седмици ще сме свидетели на още по-ниски цени. Цените на дизела очакваме да паднат под 3 лв. на литър, а на бензина - под 2.70 лв.", прогнозира Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.

Така в периода на коледните празници и засилените пътувания по това време на годината, потребителите ще зареждат колите си на чувствително по-ниски цени.

От Асоциацията на търговците и вносителите на горива посочват, че в последните седмици се наблюдава сериозен спад на международните пазари на крайните продукти дизел и бензин с над 250 долара и това предстои да се отрази на колонките у нас до 2-3 седмици. 

След около 10 дни спадът в котировките на суровия нефт ще се отрази и на цените на едро на най-големия производител на Балканите - бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим", посочи Хаджидимитров. Според него цената на едро на бензина и дизела ще падне с около 15-16 стотинки. 

Добавете Вашия коментар

TOP