Студентите от ЮЗУ с фалшивите оценки ще се явяват пак на изпити

04 Март 2024 | 11:58
8 коментара
Общество
Благоевград
Студентите от ЮЗУ с фалшивите оценки ще се явяват пак на изпити

Комисия на Югозападния университет „Неофит Рилски“ да преразгледа заявленията за признаване на периоди за обучаване на всички действащи студенти по специалност „Право“.

Студентите с неправомерно признати изпити да изпълнят всички държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността и професионална квалификация „юрист“ и да положат съответните изпити. Това е разпоредил образователният министър Галин Цоков, след като проверка на министерството установи над 130 нарушения в университета, в това число издадени фиктивни дипломи. Това се разбира от писмен отговор на министъра на депутатски въпрос, пише „Дневник“.

 

Коригирани текстове с коректор, липса на оценки от изпити в главната книга, но въпреки това издадени дипломи за висше образование. Оценки от изпити без подпис или такива, под които се е подписал не преподавателят, който води учебната дисциплина.

Това са част от нарушенията в Правно-историческия факултет на Югозападния университет, констатира проверка на ведомството през януари, след подаден сигнал на преподавателя Стефан Дечев.

 

Министерството съобщи, че иска писмено становище от ректора Николай Марин за нарушенията. Той трябва да вземе писмени обяснения от отговорните за всички неподписани оценки, да спазва разпоредбите за дисциплинарни уволнения на преподаватели, да приведе документацията според изискванията.

Депутатът от „Възраждане“ Цвета Рангелова, която е възпитаник на Правно-историческия факултет, пише във въпроса си до Цоков, че е силно обезпокоена от изнесената информация от образователното министерство за нарушенията във висшето училище. Тя иска от министъра да ѝ бъде предоставена информация за проверката – кога се е провела, какви са нарушенията, предписанията и санкциите.

 

„В разговор с декана (всъщност е ректор – бел. ред.) на ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград, проф. Марин разбрах, че учебното заведение не разполага с протокол или доклад от цитираната от Вашия пресцентър проверка, което поставя в изключително неблагоприятно положение преподавателите, студентите и обществеността на Благоевград, чиято емблема е ЮЗУ „Неофит Рилски“, пише Рангелова.

В отговора си Цоков съобщава, че след проверката на място в университета ректорът е предоставил документи, които не са били представени пред комисията преди това. В просветното министерство е получено писмо от Марин, в което моли срокът за отстраняване на нарушенията да бъде удължен. В резултат срокът е променен от 15 март до 15 април.

 

По време на проверката комисията е установила 80 случая на нарушение на Закона за висшето образование и на Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността „Право“ и професионална квалификация „юрист“, съобщи образователното министерство през януари.

Към вече обявените препоръки на министерството към ръководството на университета, от отговора на Цоков се разбира, че университетът трябва да изготви механизъм за спазване на Правилника за образователните дейности за изпитните процедури, вписването на оценките в изпитните протоколи, в главната книга и в дипломата. „Да се предвиди степенен контрол (поетапен) за верифициране на оценката по всяка дисциплина“, пише министърът.

Комисията от министерството препоръчва още ръководството строго да спазва Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността „Право“ и професионална квалификация „юрист“.

Добавени коментари

Вай-вай-вай публикува:
06 Март 2024 | 11:58
Цялата истина, макар това да е само връхчето на айсберга на далавелите на Боре Тъпото и Марин Мазното, четете на: https://frognews.bg/novini/dali-izdadenite-narushenie-diplomi-legitimni-bivshi-prepodavateli-iuzu-blagoevgrad-otvoreno-pismo.html.
Овчата кожа публикува:
05 Март 2024 | 10:38
В дирекцията има поне 10 инспектори с фалшиви дипломи
Мдаа публикува:
05 Март 2024 | 09:34
А полицаите представители Фалшиви дипломи и станали началници ще ги СЪДЯТ ли - 308
Тодор публикува:
05 Март 2024 | 00:04
Cъпрyгата кyпи капсyли, кoитo пpомeниxа нaшия ceкс и cпaсиxа бpака ни, eфeктът бeше пpосто бoмбa: жeлязнa еpeкция, дълъг и стpаcтeн ceкc, ярки оpгазми и отново се чyвcтвам млaд и жeна ми е дoвoлна. Cъжaлявaм сaмо, че не съм oпитвaл тeзи капcyли по-paно! Ceгa ги съвeтвaм на вcички, cъпpyгaтa ги кyпи тyк:---- https://use.my/man
Али публикува:
04 Март 2024 | 12:42
Бившия главен прокурор Гешев ще се яви ли на нови изпити?
Мая публикува:
04 Март 2024 | 12:40
Вън от ЮЗУ алчните корумпета! Проверка и в Стопанския факултет!
Благоевград публикува:
04 Март 2024 | 12:40
И с фалшиви и купени дипломи също да се явяват на изпити. Време е този ПУЦ да се закрие.
Благоевград публикува:
04 Март 2024 | 12:29
Защо линейките в Благоевград не спират да вият цяла сутрин? Да, ще кажете, линейки са, но какво се е случило?

Добавете Вашия коментар

TOP