Студентите готови за бригада в САЩ през 2021-а

02 Ноември 2020 | 10:52
0 коментара
Общество

Студентите вече са започнали да се интересуват за възможностите за минат на бригада в САЩ през лятото на 2021-а. Вече тече усилена подготовка за предстоящия сезон и започва изпращането на информация към младежи и спонсори, обясни Станимир Найденов мениджърът на програмата „Work and travel” в „Интеграл”.

Освен от студентите, интерес има и от работодателите, които е трябвало да посрещат работна ръка от чужбина това лято. „Те вече са заявили, че искат да ги наемат. Студентите имат възможност да отидат местата, където са били наети това лято, ако искат.“, уточни Найденов. Нови оферти пък ще има през ноември, когато и работодателите може да бъдат малко по-спокойни.

От гледна точка на интервюта има време преди започнат. Първите винаги стартират края на февруари. „Всичко ще е в облачното пространство, няма да има присъствени интервюта.“, уточни Найденов. Той допълни, че за 2/3 от работните позиции студентите са били интервюирани по скайп и предходни години.

Таксите тази година обаче ще са с 90 долара по-високи спрямо миналата. 849 долара ще платят студените, които сами си осигуряват работа, и 1149 долара, ако агенцията ще им търси оферта. Тези, които не са успели да заминат, ще трябва да заплатят втората такса, въпреки че преди са имали осигурена работа. „Ако студентът не е успял да замине, по общите представи на спонсора на него му се налага да мине през процедурата на новото.“, обясни Найденов. По думите му обаче винаги има студенти, които сами си осигуряват работните оферти и предстоящото лято няма да е по-различно.

Засега и спонсорите били обнадеждени от гледна точка на забраната за визите, че върви в положителна посока и поне това няма да бъде пречка за програмата. Последните хубави новини са, че се обжалва прокламацията на Тръмп, която забранява издаването на визи „Първото дело е спечелено на местно ниво. Причината е, че правомощията му са били превишени, тъй като забраната на визите в сферата на Конгреса. Това звучи добре, но администрацията на президента може да го обжалва решението. Тогава вече се качва на Федерален съд.“, обясни мениджърът в „Интеграл“.

Притеснителното е дали нещо подобно на тазгодишното ще се случи и студентите отново няма да могат да заминат. „Засега гледаме да си свършим работата, както се бяхме подготвили за нормален сезон. Трудно е да се прогнозира каква би била обстановката догодина. В САЩ имат предстоящи избори, овладяване на пандемията.“, каза Найденов.

Яснота по думите му ще има може би след Нова година. В разговорите си със агенцията със студентите, които не са успели да пътуват това лято, все още имат притеснения, защото все още са им пресни негативните емоции от чакането до последно и вероятността да заминат. „70-80% имат колебания да не минат още веднъж през емоционалния цикъл. Започва колебанието дали нещата, за които са мечтали, може да станат или не.“, обясни Найденов.

Броени единици са успели да заминат са Щатите това лято, посочи Найденов. Те обаче са много доволни от сезона си. „Сезон имаше въпреки ограниченията. Проблемът беше, че липсваше работна ръка, защото американците избягват да заемат нискоквалифицирани позиции и да получават ниско заплащане. Нашите студент извлякоха ползите от това. Те работеха на 1-2 места, имали са повече часове.“ обясни мениджърът на „Work and travel” в „Интеграл”. Щастливците, които са успели да заминат, дори са направили и традиционните културни обиколки в националните паркове, паметници, големите градове. Най-голямата изненада за тях са били опразнените Ню Йорк и Бостън, в които обикновено животът тече на пълни обороти. На студентите, които не са успели да заминат, от „Интеграл“ вече са върнали всички суми. Найденов допълни, че тези, които са си платили визите, могат да се явят на интервю 21.12.2021 г.

Студентите, които са били последна година това лято, обаче навярно няма да могат да отидат на бригада. „Компромисен вариант може да дойде от щатския Департамент, което надали ще се случи,ние следваме правилата на спонсорите“, обясни Станимир Найденов, мениджър на програма “Work and travel” в „Интеграл”. По думите му обаче има много студенти, които заради желанието си да отидат на бригада записват година и половина магистър, за да направят още бригада. „Ние винаги стимулираме хората да учат повече. Има такива клиенти, които са били четвърта година миналата година и са щели са да вземат октомври -ноември. Те вече питаха за новини за предстоящата година. Въпрос на лично решение е.“, коментира Найденов.

Добавете Вашия коментар

TOP