Студенти от Специалност "Съвременна хореография" танцуват по българска естрада

26 Октомври 2015 | 16:22
0 коментара
Общество
Студенти от Специалност Съвременна хореография танцуват по българска естрада

 

На 27.10.2015, 19:00 в зала „Яворов“, в рамките на Наионалиня студентски фестивал на изкуствата ще се представи продукцията на специалност „Съвременна хореография“, под ръководството на проф.д.изк. Анелия Янева

Тематичното заглавие - ТАНЦУВАМЕ БЪЛГАРСКА ЕСТРАДА – обединява  хитови изпълнения на известни български певци и състави - Лили Иванова, Деси Добрева, Мария Илиева, Орлин Горанов, Георги Минчев, Дони и Момчил,  Михаела Филева, Невена Цонева, Прея, Ана Мария и Богомил,  Deep zone и Криско, „Каризма“, „Атлас“, „ФСБ“, „Акустика“ и др., които ще бъдат визуализирани в хореографиите на студенти  и преподаватели от специалност от „Съвременна хореография“. Това е първата изява на специалност „Съвременна хореография“ за тази учебна година, след като за миналата имаха 15 концерта в Благоевград и в други градове на България – включително и в София – в НДК, Министерство на културата, Военен клуб-София, към Министерство на отбраната и др.

Тази година постановки представят вече два курса – първи и втори курс на специалност „Съвременна хореография“. Новоприетият първи курс е също така интересен като творчески търсения, с ориентация към хип-хоп, модерен танц, класически балет.  Имаме и студенти от чужбина. Сред нас са и студенти, които активно се снимат във филми, участват в международни семинари по салса и са сред водещите изпълнителски двойки на България. Част от студентите ни се завърнаха с награди от престижно турне в Холандия това лято. Дори и промяната на датата на сегашния концерт (от 23 на 27 октомври) беше продиктувана от факта, че наши студенти участват със свои постановки и уърк-шопове в провеждащия се от 23 до 26 октомври в Боровец – ІХ Международен салса-конгрес.  Въобще, можем само да се радваме, че Югозападният университет обедини в специалност „Съвременна хореография“ елитни танцьори и творци на доказано международно ниво.

Същото важи и за преподавателите. За радост на студентите тази година сред преподавателския състав е привлечен премиерсолистът на балет „Арабеск“ - ЧАН ТХЕ ЧУНГ – изключително интересна личност, с неоспорими постижения както в сферата на модерния танц, така и в съчетаването на бойни техники с танцови изпълнения. Чан Тхе Чунг преподава „Дуетен танц“ и „Сценична практика“ в специалността. А през следващата година се предвижда да води – „Танцови бойни техники“ – една дисциплина, която изведе китайските артисти на световно ниво, тъй като съчетанието на танца с бойните изкуства позволява на мускулатурата по друг начин да се движи и спомага за изработването на много по-енегричен и по-висок скок. Чан Тхе Чунг преподава и в НАТФИЗ-София,  което позволява по-енергичен обмен на преподаватели и студенти между ЮЗУ  и НАТФИЗ. Още повече, че и проф.д.изк. Анелия Янева – ръководител на специалност „Съвременна хореография“ – също е дългогодишен преподавател в НАТФИЗ-София.

Сред подготвяните за концерта танцови композиции ще бъдат представени и хореографии на Надежда Здравкова – преподавател по „Модерен танц“ в специалност „Съвременна хореография“, дългогодишна солистка на балет „Арабеск“ и преподавател по „Модерни танцови техники“, както в НАТФИЗ така и в АМТИИ-Пловдов.

Въобще още при подбора на преподавателския екип се вижда симбиозата между преподаватели и студенти от различните ВУЗ-ове по изкуствата. Подобна симбиоза цели и самият Национален студентски фестивал на изкуствата, организиран от Факултета по изкуства в Югозападния университет „Неофит Рилски“.

В концерта ще бъдат представени, солистични изпълнения, дуети и ансамбли, тематично свързани с българската естрада, но съвсем различни като танцови стилове. Сред разнообразната палитра от танцови техники силно застъпени са модерният танц, хип-хоп културата, салса-изпълненията, класическия танц.

Самите студенти са поощрявани да запазят в постановките си своите различия. Мотото на специалността – „Не е просто танц, начин на живот е“, което ще видите и върху тениските на изпълнителите, цели да съхрани индивидуалността на всеки от студентите. Според ръководителя на специалността проф.д.изк. Анелия Янева, именно отличаващите се стилове са това неповторимо разнообразие, което ще изведе студентите – бъдещи хореограф-режисьори – на нивото на запомнящи се творци. Затова и тя поощрява танцовите предпочитания на студентите, като ги направлява най-вече относно режисьорското оформяне на постановките.

Сред подготвените за този концерт  над 20 авторски хореографии се представят нови миниатюри предимно на студентите от специалност „Съвременна хореография“, по-малко са тези на преподавателите - на премиерсолиста на балет „Арабеск“ - Чан Тхе Чунг, на Надежда Здравкова, на проф.д.изк. Анелия Янева. Ще бъдат показани постановки на известна столична трупа, съставена от студенти от НАТФИЗ  и НМА. И на дългогодишните ни партньори - The Gobllinz. Една творческа симбиоза на стилове, артисти и хореографи, която има амбицията да представи съвременните търсения в съвременната хореография в България.

 

 

 

Добавете Вашия коментар

TOP