Студенти и преподаватели от ЮЗУ „Неофит Рилски“ представиха празничен концерт в навечерието на 24 май

19 Май 2023 | 09:54
0 коментара
Култура
Благоевград
Студенти и преподаватели от ЮЗУ  Неофит Рилски  представиха празничен концерт в навечерието на 24 май

Изложба, модно ревю, театрални постановки, танцови и музикални изпълнения на талантливи студенти, бяха част от богатата програма на празничния концерт, организиран от Факултета по изкуствата. Концертът, който се проведе в зала „УСЕТ“, бе посветен на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Преди началото на концерта гостите имаха възможност да разгледат изложба „Модни скици“ на студенти от специалност „Мода“ в Югозападния университет „Неофит Рилски“. Събитието бе открито от ръководителя на катедра „Изобразително изкуство“ проф. д-р Емил Куков.

В навечерието на най-светлия български празник приветствие към студентите, преподавателите и гостите отправи деканът на Факултета по изкуствата проф. д.н. Васил Марков.

Проф. Марков отбеляза, че концертът на студентите и преподавателите от факултета се е превърнал в традиция и чрез него те показват какво са постигнали в областта на образованието през изминалата година.

„Аз дълбоко се надявам, че ние сме достойни наследници и продължители на великото дело на светите братя и техните ученици. И така ще бъде понастоящем и в бъдеще“, каза в приветствието си проф. Марков.

Водещи на концерта бяха София Илиева и Нели Николова, а началото бе поставено с модно ревю на студенти от катедра „Изобразително изкуство“.

Талант на сцената в зала „УСЕТ“ показаха студентите от специалност „Съвременна хореография“, които представиха „Гюл ли си?“, „И аз съм тук“ и „До последен дъх“.

Студентите от специалност „Актьорско майсторство“ впечатлиха публиката с разказа „Хирургия“ на Чехов, откъс от „Шекспир от котюр `23“ и „Кумата Бери“ от Чудомир.

Заслужени аплодисменти получиха и студентите от специалност „Българска народна хореография“, които представиха „Селското“, „Игри от Бабук“ и „Песни и игри от Войнягово“.

 

Музикален талант на сцената показаха студентите от катедра „Музика“. Те  изпълниха „Гергана“, „Елено керко“, „Шопско хоро“ и „Църно ми око едженче“.

            Тържественият концерт завърши с изпълнение на химна „Върви народе възродени“ на всички участници в празничното събитие.

Специални гости на тържествения концерт бяха Силвия Домозетска – директор на дирекция „Култура, спорт и туризъм“ към Община Благоевград, Мая Зафирова – директор на 140. СУ „Иван Богоров – София, Марио Гергинов – заместник-директор учебно-творческа дейност на 140. СУ „Иван Богоров – София, доц. д-р Николай Марин – декан на Правно-историческия факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски“ и др.

За снимките и излъчването на живо във фейсбук страницата на университета по време на концерта се погрижиха студенти от катедра „Телевизионно, театрално и киноизкуство“, под ръководството на техния преподавател гл. ас. д-р Крум Иванов и ръководителя на катедрата доц. д-р Клавдия Камбурова.

Добавете Вашия коментар

TOP