Стряскащо: Проблемите с Омикрон започват след Ивановден

03 Януари 2022 | 14:48
0 коментара
Любопитно
Стряскащо: Проблемите с Омикрон започват след Ивановден

След Ивановден ще започнат проблемите с петата  COVID вълна.

"Ще има натиск върху личните лекари, а февруари месец ще е е месец на Омикрон", прогнозира по NOVA NEWS математикът проф. Николай Витанов. Новата вълна се очаквало да приключи в края на март. В  пика й според него 10 000 заразени с коронавирус на ден било оптимистичен вариант. 

"Омикрон от 15-20 януари ще стане доминантен. Броят на случаите ще започне да расте, но вълната на Омикрон ще приключи в края на март", смята проф. Витанов. И препоръча властите да наблюдават хората на първа линия, за да правят изводи и да предприемат мерки.

Според него смъртността в България постепенно ще започне да спада, но обеща да даде по-точни изчисления за развитието на пандемията у нас след 15 януари.

Председател на Българското научно дружество по фармация проф. Момеков пък е на мнение, че за секторите здравеопазване, администрация и държавни учреждения трябва да има задължителна ваксинация.

"Омикрон се разпространява много бързо. Противодействието е ясно - ваксинация, мерки, дистанция. Маската не дава много големи предимства, но в малки пространства е задължителна, важно е разстоянието между хората", заяви той. Важното според него било по-рядко да се стига до хоспитализация, за да не се натоварват болничната система. Бил против икономическите стимули за имунизация, спорен него хората сами трябвало да стигнат до убеждението, че с ваксината пазят себе си и околните.

Добавете Вашия коментар

TOP