Строителството върху разрушения комплекс „Кончето” в Благоевград спря, К. Икономов сезира прокуратурата: Изчезнали са ценна колекция и желязна каса

11 Юли 2017 | 01:00
0 коментара
Общество

Строителството върху бившия комплекс „Кончето“ в Благоевград замря. Сградата руина бе съборена през месец май от новия собственик – фирмата „Строителство и саниране – инженеринг консулт” ЕООД на 25-годишната софиянка Елизабет Урукова.

Работата по обекта, която иначе стартира ударно с техника и много строители, изненадващо е преустановена след оставката на бившия зам. кмет по строителството инж. Янко Янков, който се оказа един от предишните собственици на това дружество, спечелило поръчки за милиони при санирането и провокира коментарите на благоевградчани.

Той подаде оставка на 13 юни, седмица след като падна скеле на саниращ се блок на ул. „Иван Шишман“ в центъра на Благоевград, приключил като по чудо без пострадали. Тогава зам. кметът лансира две причини за инцидента – подаване на основите или трус…

Според източници на „Струма“ причината за спирането на строителните дейности в имота на ул. „Иван Михайлов” е, че собствениците са получили разрешение за събаряне на сградата, но все още нямат разрешително за строежа. В заградения имот остава неразрушена постройка, в която има трафопост, което допълнително усложнява ситуацията, тъй като се изисква  и становище на ЧЕЗ. Паметливи благоевградчани пък коментираха, че в няколко района на Благоевград, включително и този, почвата е ронлива, което изисква по-сериозни мерки. Говори се дори, че в далечното минало, когато на мястото е била построена държавната автогара, вторият етаж е бил на практика неизползваем, а административните офиси са били на друго място.

Скандалното е, че около обекта има и друга новина. Сигнал до прокуратурата за изчезнали ценности от съборената сграда на „Кончето“ в Благоевград е подал композиторът Кирил Икономов. Преди години той даде името на старата автогара и я стопанисва в продължение на 12 г.

„В сградата бе останала изключително ценна колекция от стари плочи, които вече не се произвеждат, желязна каса със скъпа техника и много още неща, интелектуална собственост, които вече ги няма. Унищожени са”, заяви за вестник „Струма“ известният музикант.

„Видях имуществото ми как се разграбва и тъпче. Това се случи точно на рождения ми ден и аз вместо да празнувам, дойдох в Благоевград да видя с очите си как изчезва всичко. Очаквах да се обадят, преди да предприемат строителни дейности, но всичко бе направено в пълна секретност и нито аз, нито жена ми бяхме потърсени, въпреки че сме публични личности и никак не е трудно да бъдем открити“ – каза К. Икономов. – „Много граждани са заинтересовани да се разнищи цялата история около сделката и затова прокуратурата трябва да стигне докрай“ – каза Кирил Икономов и разказа: Демерджиев купи „Кончето“ с приватизационни бонове от 1988 г. и това е най- голямата кражба, която бе направена в центъра на Благоевград. 12 години аз съм влагал средства, превърнах „Кончето“ в център на култура, място за интелектуалци. Там беше радио „Мая“, имаше ресторант с най- хубавите програми в целия град, хлебарницата е хранила толкова много хора в най- тежките години на прехода. С Мая сме правили само добро за Благоевград, помагали сме на много хора, в този град са минали най-хубавите ни години и са родени децата ни, но „Кончето“ ще остане дупка в сърцето на града. Потъпкаха върховенството на закона и станаха много тъмни работи. Демерджиев го купи за 35-40 000 лв. и без да си вдигне пръста го продаде за 650 000 лв. В тази продажба има пръст и зет му, депутатът от БСП Жельо Бойчев, но това не е моя работа. Да са живи и здрави всички. Аз няма да ги съдя, има кой да ги съди и всички виновни ще бъдат наказани. Но благоевградчани трябва да знаят истината за най-големия рекет и кражба, които станаха в центъра на града“, каза композиторът Кирил Икономов.

Припомняме, че новата собственичка на апетитния терен – 25-годишната Елизабет Урукова, е дъщеря на ексфутболиста Мариус Уруков, а майка й Цветанка беше женена и за певеца Веселин Маринов. Тя става едноличен собственик и управител на фирма „Строителство и саниране – инженеринг консулт” ЕООД през октомври 2016 г., след като дружественият дял от 5000 лв. е прехвърлен на нейно име от Петкана Николова. Това се случва половин година след като „Пътнически превози” ООД продава имота – сградата и земята под нея с площ от 837 кв.м, за 650 000 лв. без ДДС. Веднага след топсделката през март 2016 г. от строителната фирма обясниха пред „Струма“, че предвиждат изграждане на сграда от смесен тип – с жилища, офиси и търговска част. Първоначално дружеството е собственост на „ГБС инженеринг” АД, но през 2009 г. е прехвърлено на Янко Янков, който през 2012 г. продава дружествения си дял на Петкана Николова, която впоследствие го прехвърля на Елизабет Урукова. През декември 2016 г. община Благоевград продава своите 184 идеални части от поземления имот, който е с площ 1021 кв.м. През януари тази година общинският експертен съвет по устройство на територията при община Благоевград, председателстван от гл. архитект Васил Тинчев, разглежда заявлението на собственичката на софийската строителна фирма Елизабет Урукова за одобряване на ПУП за предстоящо ново застрояване в имота. В съседство до имота засега продължава да функционира кафенето „Дио Роза“ на бизнесмена Димитър Орков. Въпрос на време е временният търговски обект да бъде премахнат.

в.Струма / ДИМИТРИНА АСЕНОВА, БЕТИНА ГЕОРГИЕВА

Добавете Вашия коментар

TOP