Строителството на нови детски градини и ясли е сред приоритетите на независимия кандидат за кмет на Благоевград инж. Венелин Трошанов

12 Октомври 2023 | 19:15
0 коментара
Общество
Благоевград
Строителството на нови детски градини и ясли е сред приоритетите на независимия кандидат за кмет на Благоевград инж. Венелин Трошанов
Строителството на нови детски градини и ясли е сред приоритетите на независимия кандидат за кмет на Благоевград инж. Венелин Трошанов

73 В сектор ,,Образование" залагам и ще работя за повече инвестиции:


Делегирани бюджети за Детските градини и ясли;

Строителство на нови детски градини и ясли, с цел осигуряване на места в детските заведения за всички желаещи граждани;

Реновиране, модернизация на материалната база на съществуващи детски градини, детски ясли;

Изграждане на детски площадки по кварталите, малките населени места и ЦГЧ;

Изграждане на детски площадки за деца със специални потребности в детските градини и ясли, в ЦГЧ, кварталите и малките населени места;

Интегриране на културата като основен елемент в областта на образованието-изготвяне на стратегически план за внедряването на творческия сектор в детски градини, ясли и средни училища, който да спомогне за популяризирането на изкуствата сред децата, да подпомага творческия процес на педагогическия персонал и да способства за обогатяване на обучителния процес в образователните звена.

Увеличаване на заплатите на творците, ангажирани в културните общински институти.


Построяването на детски градини е крайно наложително за града, от една страна продиктувано от факта, че всяка година се стига до ескалация на напрежението около приема на децата в ясли и детски градини, също така увеличаването на броя на деца в дадена група не е решение, защото води до дискомфорт както на персонала, така и на самите деца. От друга страна има квартали в Благоевград, които страдат от липса на детски заведения в близост, както и от детски площадки в района. Всичко изброено до тук, налага #решението за строителство в тази посока.


Реновирането и модернизацията на съществуващата материалната база на останалите детски градини и ясли на територията на града, също е сред приоритетите ми. Детските заведения в областния център страдат от липса на финансов ресурс за модернизирането и осъвременяването на средата, в която се възпитават нашите деца. Свидетели сме на оскъдни и необлагородени детски площадки в градините, направени с вложени лични средства и време на персонала и на родителите.


Нуждата от толерантно отношение и обществена солидарност към децата с увреждания и в неравностойно положение ще бъдат изградени специални площадки, адаптирани за техните нужди, както в самите детски заведения, така и в ЦГЧ, кварталите и малките населени места.

Реновирането, осъвременяването и разширяването на детските площадки в Благоевград и селата, е крайно наложително, тъй като сегашните зони със съоръжения за игри са крайно недостатъчни за обслужване на потока от деца и са в лошо и компрометирано състояние.

Приоритетът ми е да превърна детските площадки в Благоевград в многофункционални образователни и игрови кътове на открито, с голям капацитет и възможност за подобряване на образователната и двигателната активност на децата.

 Основен акцент в моята програма е засилване ролята на изкуството в образователния процес в Благоевград. Въвеждайки творци в образователната сфера, ще окаже един мощен тласък и средство в развитието на личността при децата. Изкуството намира успешно приложение в образованието чрез своята атрактивност, умело ангажирайки децата и аудиторията, като емоционално ги въвлича в активно преживяване, в резултат на което постига онова въздействие върху нагласите на зрители и участници, което остава непостижимо за традиционното обучение.


73 инж. Венелин Трошанов, независим кандидат за кмет на Община Благоевград

 
TOP