Строителни предприемачи ще правят соларен парк върху 50 дка край Българчево

10 Декември 2021 | 10:30
0 коментара
Бизнес
Строителни предприемачи ще правят соларен парк върху 50 дка край Българчево

Соларен парк в местността Банна каси в землището на с. Българчево са решили да правят благоевградските бизнесмени Георги Сандев, Радослав Костов и Христо Муртов. Тримата са учредили общо дружество „КМС Солар“ ООД преди около 2 месеца, чрез което да реализират инвестиционните си намерения в новата за тях област.

Георги Сандев е управител и съдружник в общо 17 фирми, повечето с активност в строителния бранш. Радослав Костов е известен строителен предприемач, като от 2010 г. в една от фирмите е съдружник с Христо Муртов. Той пък е съпруг на бившата общинска съветничка Гергана Муртова, която влезе в екипа на кмета на Благоевград Илко Стоянов като директор на дирекция „Икономическо развитие и инвестиции“.

Чрез новата си компания тримата са купили купили 72,5 дка земеделска земя от наследничките на Саид Мутишев – Мерихан Мутишева и Нермин Таушанова.

Припомняме, че преди близо 10 г. 8 жалбоподатели, сред които Саид Мутишев, осъдиха държавата заради отказ за реституция и съдът в Страсбург разпореди до 3 месеца да им се върнат 848 дка в землищата на с. Българчево и Благоевград, или да им се изплати рекордно обезщетение от 1 081 000 евро.

Новите собственици на земеделската земя в землището на Българчево са заявили в общината намерение върху близо 50 дка от имота да изградят соларен парк и искат ОбС да им разреши изработване на проект за изменение на Общия устройствен план с промяна на предназначение на земята от пасище за производствена дейност. Казусът се очаква да се дискутира на предстоящата сесия на местния парламент през декември.Сн.архив

Източник:Вестник Струма

Добавете Вашия коментар

TOP