Строителите на социалните жилища в Благоевград прибраха над 9 млн. лв., но превърнаха част от кв. „Освобождение“ в сметище

21 Ноември 2019 | 06:43
2 коментара
Общество

В лунен пейзаж от струпани на огромни купчини строителни отпадъци е превърнат районът над новите блокове със социални жилища в кв. „Освобождение“. Възмутени жители на квартала показаха остатъците от асфалт, тръби, торби, плочки, чакъл, павета, счупени стъкла и какво ли не, изхвърляни от строителите през последните близо 2 години. Доскоро в района кипеше активно строителство, след приключването на трите блока последва изграждането и рехабилитацията на уличната мрежа, тротоарите и осветлението. След тържествените церемонии и рязане на лентите обаче районът над последните сгради, където много от хората в квартала се разхождат и извеждат домашните си любимци, продължава да е бунище и строителните фирми, на които бяха възложени обектите, изглежда нямат никакво намерение да разчистят боклуците си, като вероятно разчитат работата им да свърши за своя сметка общинската фирма „Биострой“.

Три фирми строиха общинските социални блокове, а изграждането на инфраструктурата в ІV микрорайон бе възложено на консорциум. Софийската „Строителство и саниране – инженеринг консулт“ ЕООД, която се свързва с името на бившия зам. кмет по строителството на Благоевград инж. Я. Янков и чийто настоящ управител е Борислав Тодоров, спечели поръчката за сградата, която е най-високо на баира, срещу 2 214 678,60 лв., благоевградската „Браво Строй“ ООД на Димитър Янков и Илия Узунов взе строителството на втория социален блок срещу 1 944 744 лв., а ДЗЗД „Випс“ строи последния блок за 1 944 744 лв. Обединението „ММ Строй“ пък бе избрано да изгради и благоустрои целия район с европейско финансиране в размер на 4 614 924.13 лв. по проект „Благоустрояване на градска среда“. И в двата консорциума участва благоевградската фирма „Стилстрой М“ ООД. Последните строителни дейности в района приключиха в края на май, дни по-късно пропаднаха новоизградени канавки по тротоарите от ЮЗУ до ул. „Ветрен“, но бързо бяха отремонтирани.

Към днешна дата трите блока със 183 общински жилища все още са необитаеми. В края на миналата седмица новият кмет Румен Томов назначи комисия и разпореди проверка след сигнал на домакина Иван Прангов за редица проблеми, останали след строителите. Заради това и планираното настаняване на новодомци бе отложено. Репортер на „Струма“ вчера бе в сградата, строена от „Строителство и саниране – инженеринг консулт“ ЕООД, където са установени най-много пропуски при строителството.

Домакинът на сградите Ив. Прангов обясни, че в една от баните заради запушена тръба при пускане на водата тя избивала от сифона, вместо да се стича в канализацията. „Банята се пълнеше с вода, която не се оттичаше. Не може да настаним хора и след 1 час да се чудим къде да ги преместим“, обясни той. Завчера тръбата била сменена и проблемът е отстранен.

На десетина тоалетни включването в канализацията било с обратен наклон заради вдигнато ниво и водата вместо да се оттича в канала, оставала в чинията. Те също вече са ремонтирани.

„Над 95% от проблемите са отстранени. Всеки момент чакаме да се достави и подмени платката за котела за отопление, която при пускане, вероятно при пробите, е изгоряла. Имаше 4 душ кабини, които не бяха уплътнени добре, на няколко места се наложи регулиране на дограмата. След 1-2 дни ще минем на контролна проверка да видим дали всички проблеми са отстранени. На няколко места има пукнати прозорци (повечето вече ги подмениха), предполагам, че са в резултат на слягането на сградите, защото като ме назначиха за домакин, всички бяха здрави. Проблемите не бяха много, но са съществени“, коментира домакинът Ив. Прангов и прогнозира, че до края на месеца ще започне настаняването, тъй като остава само последно почистване.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА в.Струма


Домакинът Ив. Прангов показва запушена тръба в една от баните, заради която водата се изливала по пода и нямало откъде да се оттече, преди да я отремонтират

Добавени коментари

garantirano ot gerb публикува:
21 Ноември 2019 | 11:16
celiq grad govori 4e ku4kata i 6opova sa vzemali po 1500 leva na ciganite da gi nastanqva v novite socialni jili6ta
Срам публикува:
21 Ноември 2019 | 07:28
тези от снимката са национални предатели вън от благоевград

Добавете Вашия коментар

TOP